Egy kép, egy sor -3 - Grönlandi jégtakaró


Ennyit olvadt a grönlandi jégtakaró 1900 óta.  James Lovelock: teljes eltűnése a " mai adatok szerint .... már 2030-ra bekövetkezhet."  Kíváncsi vagyok Lovelock-nak milyen adatai vannak (illetve mit szív)?

Megjegyzések

  1. Ez azert van, mert nem jol skalaztad be a grafikon!
    Nem 0-tol 3.0-ig kell skalazni, hanem 2,555-tol 2,600-ig, esetleg meg logaritmikussa tenni a skalat, ha az meg remisztobb eredmenyt hoz!
    Halado elvetemult kornyezetvedok akar az idotengelyt is logaritmikussa tehetik, hogy meg "gyorsabb" legyen a "romlas" uteme.
    Azt' akkor esetleg elojon belole egy inverz nokiuto is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ;)
      A lényeg, hogy a grafikon azt jelzi, hogy hogyan aránylik az eddigi olvadás az össztömeghez, hiszen valakik a TELJES elolvadással riogatnak, ezért indul 0-ról a jégtömeg tengelye.
      Hogy pár éven belül a grafikon aljára érjünk, az fizikai képtelenség, akármennyi pozitív visszacsatolásról is beszélnek a vészmadarak, egyetlen-egy ellenkező előjelű visszacsatolást sem említve, pedig az egyik ilyen visszacsatolás pont az idén történik, és erőteljesen: a megnövekedett csapadék, annyi plusz hóval látja el Grönlandot, hogy pl. 2012-höz képest több mint 10-szeres tömegű jég képződött az idén, tavaly szeptember óta 550 Gt (2012-ben ez 50 Gt alatt volt).
      Mivel a sokéves (1981-2010) átlag 350 körüli, illetve az éves össz-vesztesség 200 Gt körüli, az idén megtörténhet az, ami még soha a műszeres mérések korában, hogy Grönland az idén pozitív mérleggel zár és 0 mm-el emeli a tengerszintet. Hogy lesz ebből 24 méter 20 év alatt (forrás: Lovelock - Tibor bá mai, aug. 22. posztja- ahonnan úgy néz ki, ki vagyok tiltva) főleg, ha a déli sarok sem emeli a tengerszintet a legújabb NASA tanulmány szerint?

      Törlés
    2. O, e az ilyenfajta "tenyek" soha nem akadalyoztak a klimatudosokat...
      Ilyenkor jon a Joly-Joker valasz, hogy "EZ is pontosan a klimavaltozast igazolja vissza"
      Illetve a sok ho is a klimavaltozas miatt van, a keves ho is, a hideg is, meg a meleg is.
      Nagyjabol a "Kussoljal kiscsira, mi majd megmondjuk a frankot, ne gyere itt nekem mindenfele adatokkal, mert mi HISZUNK ebben, OK?"

      Törlés
  2. "Tibor bá mai, aug. 22. posztja- ahonnan úgy néz ki, ki vagyok tiltva"

    Sokat vesztettél... Láthatóan a többség esetében mintha a falnak beszélnél. Egyszerűen le sem reagálják amit írsz, és beáraznak örök optimistának.

    VálaszTörlés
  3. Ez még a "régi" Lovelock. 2012-ben visszavonta a korábbi apokaliptikus jóslatait.

    https://www.carbonbrief.org/climate-change-lovelock-changes-his-mind-but-the-planets-still-warming

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, inkább Tibor bá-t kellet volna írnom (ő emlegette és tette magáévá Lovelock gondolatait) , elképesztő mi folyik a honlapján, a mai posztban is, és alatta. Nagyon jól lehet rajtuk szórakozni. Ugyanakkor elkeserítő, hogy az értelmes emberek egy jó része sem lát az orránál tovább...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019