Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Egy kép, egy sor -3 - Grönlandi jégtakaró


Ennyit olvadt a grönlandi jégtakaró 1900 óta.  James Lovelock: teljes eltűnése a " mai adatok szerint .... már 2030-ra bekövetkezhet."  Kíváncsi vagyok Lovelock-nak milyen adatai vannak (illetve mit szív)?

Megjegyzések

 1. Ez azert van, mert nem jol skalaztad be a grafikon!
  Nem 0-tol 3.0-ig kell skalazni, hanem 2,555-tol 2,600-ig, esetleg meg logaritmikussa tenni a skalat, ha az meg remisztobb eredmenyt hoz!
  Halado elvetemult kornyezetvedok akar az idotengelyt is logaritmikussa tehetik, hogy meg "gyorsabb" legyen a "romlas" uteme.
  Azt' akkor esetleg elojon belole egy inverz nokiuto is...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ;)
   A lényeg, hogy a grafikon azt jelzi, hogy hogyan aránylik az eddigi olvadás az össztömeghez, hiszen valakik a TELJES elolvadással riogatnak, ezért indul 0-ról a jégtömeg tengelye.
   Hogy pár éven belül a grafikon aljára érjünk, az fizikai képtelenség, akármennyi pozitív visszacsatolásról is beszélnek a vészmadarak, egyetlen-egy ellenkező előjelű visszacsatolást sem említve, pedig az egyik ilyen visszacsatolás pont az idén történik, és erőteljesen: a megnövekedett csapadék, annyi plusz hóval látja el Grönlandot, hogy pl. 2012-höz képest több mint 10-szeres tömegű jég képződött az idén, tavaly szeptember óta 550 Gt (2012-ben ez 50 Gt alatt volt).
   Mivel a sokéves (1981-2010) átlag 350 körüli, illetve az éves össz-vesztesség 200 Gt körüli, az idén megtörténhet az, ami még soha a műszeres mérések korában, hogy Grönland az idén pozitív mérleggel zár és 0 mm-el emeli a tengerszintet. Hogy lesz ebből 24 méter 20 év alatt (forrás: Lovelock - Tibor bá mai, aug. 22. posztja- ahonnan úgy néz ki, ki vagyok tiltva) főleg, ha a déli sarok sem emeli a tengerszintet a legújabb NASA tanulmány szerint?

   Törlés
  2. O, e az ilyenfajta "tenyek" soha nem akadalyoztak a klimatudosokat...
   Ilyenkor jon a Joly-Joker valasz, hogy "EZ is pontosan a klimavaltozast igazolja vissza"
   Illetve a sok ho is a klimavaltozas miatt van, a keves ho is, a hideg is, meg a meleg is.
   Nagyjabol a "Kussoljal kiscsira, mi majd megmondjuk a frankot, ne gyere itt nekem mindenfele adatokkal, mert mi HISZUNK ebben, OK?"

   Törlés
 2. "Tibor bá mai, aug. 22. posztja- ahonnan úgy néz ki, ki vagyok tiltva"

  Sokat vesztettél... Láthatóan a többség esetében mintha a falnak beszélnél. Egyszerűen le sem reagálják amit írsz, és beáraznak örök optimistának.

  VálaszTörlés
 3. Ez még a "régi" Lovelock. 2012-ben visszavonta a korábbi apokaliptikus jóslatait.

  https://www.carbonbrief.org/climate-change-lovelock-changes-his-mind-but-the-planets-still-warming

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, inkább Tibor bá-t kellet volna írnom (ő emlegette és tette magáévá Lovelock gondolatait) , elképesztő mi folyik a honlapján, a mai posztban is, és alatta. Nagyon jól lehet rajtuk szórakozni. Ugyanakkor elkeserítő, hogy az értelmes emberek egy jó része sem lát az orránál tovább...

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések