Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 1

Egy új sorozatot kezdek ma el, igyekszek majdnem naponta közölni egy-egy érdekes grafikont, térképet.

 Mai animációm tulajdonképpen válasz egy nemrég megjelent, és a média, illetve vészmadár blogok által leközölt animációra:

 Íme az eredeti anyag (mozgó gif, ha nem "mozog", akkor elérhető a következő linken: http://assets.climatecentral.org/images/uploads/news/5_9_16_Andrea_TempSpiralEdHawkins.gif)


Ed Hawkins "halálspirálját" láthatjuk a fenti animáción, vagyis a globális átlaghőmérséklet változását 1850-től kezdve napjainkig.

Egy Josh nevű bloggertől jött nemsokára a válasz, kiegészítette a spirált, visszamenőleg a római kori melegebb periódussal kezdve, a középkori melegebb perióduson át napjainkig.  Így már, hogy láthatjuk, hogy ez a fajta melegedés nem precedens nélküli, nem tűnik annyira ijesztőnek az eredeti rémisztgetés.
Több száz tanulmány igazolja, hogy 1000 évente hasonló ütemben és mértékben felmelegszik a klíma:

Megjegyzések

 1. Látványos, de mégis mire alapozza a globális hőmérsékleti adatait? Na és akármire is, biztosan nem összevethető a mai módszerekkel.
  Persze értem, hogy ez inkább csak egy fricska a rémisztgetőknek.

  VálaszTörlés
 2. Több paleo-klíma tanulmány igazolja és még az IPCC is elismerte (csak ezt sem szokták nagydobra verni):
  https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2016/05/hannhijarvi-2013.png

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na jó, de mivel más módszerekkel határozták meg azokat, szerintem nem szabad egy grafikonon ábrázolni őket. Emellett a betett link inkább azt mutatja, hogy valóban rendkívül nagy melegedés volt az elmúlt 100 évben, nem látni ilyet a megelőző 2000 évben.

   Törlés
  2. Az az IPCC grafikonja, azért abban is vannak a múltból 1 fok fölötti anomáliák.
   Az ún "climate proxies" - paeloklímatikai adatok segítségével rekonstruálni tudják a hőmérsékleteket, bezárólag a mai napig, tehát összehasonlítható és kalibrálható értékekkel dolgoznak.

   "Climate proxies are preserved physical characteristics of the past that stand in for direct meteorological measurements and enable scientists to reconstruct the climatic conditions over a longer fraction of the Earth's history."

   Ezek a "proxie" vizsgálatok helyi értékeket adnak, de a tanulmányok száma naponta nő és a világ különböző részeiből mutatják ki, hogy igenis létezett MWP és a mai hőmérsékleteket is meghaladó, magasabb értékekkel.

   Egy ilyen multi-proxie (több tényezős) tanulmány grafikonja:

   http://c3headlines.typepad.com/.a/6a010536b58035970c0120a89bc1c2970b-pi

   Törlés
  3. Számomra hihetetlennek hangzik, hogy ilyen módszerre tizedfokos pontossággal meg tudják állapítani akár a helyi évi hőmérsékletet is. És talán ez tükröződik is abban, hogy a különböző tanulmányok adatai között az ekkora skálán szignifikáns különbségek láthatóak.

   Törlés
  4. Igen, a hőmérséklet mérésének pontossága, még a mai módszerekkel is téma.
   Nem is szabadna olyan grafikont tudományos érvként elfogadni, amelyiken nincsenek rajta a hiba értékei. Ha pedig rajta is van, az sem tökéletes garancia.
   Az egészből viszont az a konklúzió vonható le, hogy nem biztos, hogy a mostani melegedés példa nélküli, lehettek a mostanihoz hasonló, melegebb periódusok. Ezt tagadni (itt nem rád gondolok) pont olyan tudománytalanság, mint erősködni, hogy a klímát olyan mértékben vezérli a CO2 szint, hogy minden más elhanyagolható.

   Törlés
  5. Igen, de az kétségtelen, hogy ha volt is melegebb a mainál, azt nem ilyen gyors emelkedés előzte meg, ha hihetünk az adatoknak.

   Törlés
  6. Az a helyzet, hogy nem hihetünk: a mostani hirtelen felmelegedés, csak fele akkora, mint amekkorára kihozzák. Így, pedig teljesen megegyezik a régi természetes melegedések ütemével. Pont ezen fáradoznak a "hamisítók", hogy a mostani melegedést precedens nélkülinek kiáltsák ki, ezzel is bizonyítva a CO2 hatást. A modelljeik hibásak és éppen ezért erőlködnek, hogy a valóságot, minél közelebb hozzák az elcseszett modellekhez. A CO2 - on alapuló modellek szerint már rég 1,5 fok fölött kéne járjunk, ezért próbálják húzni felfele az adatokat az 1,5-ös határ felé, lásd a másik posztban levő grafikont (napi érdekesség - 4).

   Törlés
 3. egy külön posztban fogok majd foglalkozni ezzel a 1000 éves ciklussal és az MWP-vel (Medieval Warming Period)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések