Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Egy kis érdekesség

   Az időjárás előrejelző honlapok közül a koponyeg.hu-t szoktam nézegetni.  A megújult felületen észrevettem, hogy az előrejelzett napokon tartva az egeret, kiírja az aznapi országos rekordokat.
  Íme mit találtam:
 


 Nem bizonyít semmit, de azért elgondolkodtató, hogy minden meleg-rekord az 1930-as, 1940-es évekből való.  Nyilvánvalóan nem végeztem kutatást a teljes év minden napjára, hogy kijelentsem, hogy a meleg-rekordok nem a mostani "forró" évekből származnak, hanem még mindig a múlt század közepéről.   De érdekes, hogy a szeptember végi meleg-rekordok egytől-egyig ebből a periódusból valók.
     Ki áll közelebb az igazsághoz, az aki szerint évről évre melegedünk, egyre szélsőségesebb az időjárás, vagy az,  aki szerint semmi új a nap alatt? El lehet gondolkozni egy kicsit ezen, a fenti számok tükrében is.  És még egy érdekesség: véletlen lenne, hogy ez a periódus (1930-1950) egybeesik az AMO-ciklus előző maximumával?

Megjegyzések

 1. Remélem igazad van. Ha igen, annak 8-10 éven belül jelei kell legyenek, 20 alatt pedig egyértelműen el kell dőlnie.
  Ha így van, akkor most vhol a felső stagnálás körüli szakaszban lehetünk, és a jelek mutatnak is ilyesmit (pl.: északi jégkiterjedés), de 5-6 éves távlat azért kevés ennek eldöntéséhez.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így van, a stagnálás már érzékelhető, legkésőbb 10 éven belül a lefele indulás is egyértelmű lesz.
   De mivel nem csak az AMO az egyedüli tényező, ezt a platót is megzavarja rengeteg zaj: ENSO ciklusok, PDO, és igen a CO2-nak is van egy minimális hatása.
   A klímát nem lehet 100%-os pontossággal előre jelezni. Meg kell vizsgálni/ismerni a múltat, kiszűrni a pontatlan adatokat, és a ciklikusságokat egybevetve következtetni a jövőre. De ez mind nem elég, bármikor közbeléphet egy olyan tényező, amit senki sem ismer vagy lát előre.
   Amit biztosra ki merek jelenteni, az az, hogy nem lesz az elkövetkezendő években megfutó melegedés.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések