Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Az idén az Északnyugati átjáró átjárhatatlan maradt

- az idén az észak-nyugati átjáró nem nyílt meg! Az összes átkelni kívánkozó hajó vissza kellett forduljon: http://arcticnorthwestpassage.blogspot.com/2018/09/ice-conditions-in-arctic-northwest.html 
 kék - nyílt víz
zöld - tavalyi jég
barna - többéves jég

 A fenti térképen szépen látszik, hogy nem csak a sokéves jég marad meg, de nem olvadt el a tavaly keletkezett jég egy része sem.

- az északi jégkiterjedés jelenleg 8. helyen van, és a napokban éri el az évi minimumát.
- Grönland is egy újabb pozitív évet (olvadási szezont) zárt, jóval átlag-fölötti jégmérleggel.

     Ezeket a TÉNYEK-et ne keressétek  a napi médiában, nem igazán fognak ezekről beszámolni...
A jégkiterjedési minimum beállta után jelentkezek egy részletesebb bejegyzéssel.

Megjegyzések

 1. Szuper. Most olyan adatokkal jönnek hogy ,bár a jégkiterjedés nem ad okot aggodalomra, de a jég alá a meleg víz mindenféle olvadt járatokat képezett és csak pillanatokra vagyunk a sarki össze omlástól.
  Nagyon remélem laikusként Szilárd, hogy neked van igazad.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mindig lesz valami magyarázat, vagy legalábbis nagyon sokáig. Ha bármikor az elméletnek nem megfelelő adatok látnak napvilágot, előjönnek az ilyen magyarázatok.

   Törlés
  2. Így van mindig lesz magyarázat, bármire. A lényeg: az emberiséget fenyegető klíma összeomlás nem lesz.

   Törlés
 2. Az déli jég miatt viszont a globális kiterjedés sosem volt ezen a napon ilyen kicsi, és az eddig mért rekordtól sincs messze.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A déli jég extrém hullámzásokat képes felmutatni, napok alatt is jelentős változást idézve. Ugyanúgy jelentős változás állhat be pár év távlatában is. Ne feledjük, hogy a minden-idők maximuma alig 4 éve volt 2014-ben. 2002-ben és 2008-ban, vagy 1986-ban pedig az ideihez hasonló értékek voltak ebben az időszakban.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések