Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Reanalízis adatok 1948-2017 és az AMO


       A Climate Reanalyzer honlapján találtam egy érdekes, interaktív felületet,  (http://cci-reanalyzer.org/reanalysis/monthly_tseries/), ahol az egész Földre, vagy zónákra lebontva,  lehet tanulmányozni a különböző reanalízis adatbázisok grafikonjait.

A reanalízisről a következőket írja a met.hu:

"A több évtizedes hosszúságú megfigyelési adatbázisok fejlettebb módszertan szerinti újra analizálásával – az ún. reanalízis adatbázisok elkészítése során – a légkör állapota sokkal pontosabban leírható, mint az a múltban az eredeti analízis idején történt. Ráadásul a teljes időszakon egy egységes adatasszimilációs módszer és előrejelző modellváltozat alkalmazása kiküszöböli az eredeti analízis adatsorokban a modellfejlesztésekből eredő inhomogenitásokat, és egy konzisztens adatbázist eredményez. Így az operatívan előálló analízisekkel szemben a reanalízisek alkalmasak az éghajlat hosszútávú változékonyságának elemzésére. A reanalízis adatbázis tehát jól jellemzi a klímát, azonban a mérési és modellezési hibák miatt óhatatlanul bizonytalansággal is terhelt." (forrás: http://www.met.hu/omsz/tevekenysegek/ecmwf/)

Az egyik legteljesebb adatsorral rendelkező reanalízis az NCEP/NCAR v1: 1948-2017 közötti adatokat szolgáltat, nézzük tehát Magyarország zónájának hőmérsékleti alakulását ebben a periódusban:


Az európai adatok is hasonló görbét mutatnak:

 

 Mi az érdekes ebben? Az, hogy egy újabb adatbázis igazolja, hogy a mostani (1980-tól tartó) felmelegedésben semmi rendkívüli nincs. kb. 40 évig hűlt, majd kb. 40 évig melegedett. Ez szépen korrelál az AMO ciklusával, ahol a mostani tetőző évek után következik a 35-40 évig tartó csökkenés (ahogy bizonyítottan teszi több ciklus óta). 
Kérdés, merre tart ezek után a térség hőmérsékleti görbéje?  


AMO ciklus:


A fenti grafikon éves adatokat tartalmaz, legutolsó ábrázolt év 2017, azóta így alakul az Atlanti-óceán északi felében a vízfelszín-hőmérséklet:

 


 A klimatológusok szerint a fordított, kék "C betű" egyértelműn a negatív AMO jele, ilyenkor a Golf áramlat melege nem éri el hangsúlyosan az európai partokat:
 
egyelőre a fordított C felső része alakult ki hangsúlyosabban, de alakulóban van a többi része is...

 A következő hónapokban kiderül, hogy ez egy kisebb ingadozás, vagy tényleg elindultunk lefele.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések