Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

...and winter is staying

Február 19.-i bejegyzésemben írtam, hogy a meteorológusok (nem összetéveszteni a hosszútávra jósoló klimatológusokkal)  az jelezték előre, hogy március közepéig lesz részünk bőven hóban és hidegben is. Úgy tűnik helyes volt ez az előrejelzés. 
    Következzen egy pár érdekesség a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, és nézzük meg azt is, mi vár ránk a továbbiakban.
    
Vessünk először egy pillantást a hőmérsékletekre:
 
 Ami feltűnik először, hogy ezúttal nem volt/nincs olyan hangsúlyos sarki melegedés, ami a hideg levegőt intenzíven lenyomja a délebbi zónákba, most egyszerűen csak hideg van..., a március eleji hatalmas hőmennyiség, ami az Északi-sarok  környékén  pozitív hőmérsékleteket okozott, egyszerűen eltűnt az űrben, a helyén maradt az egyre nagyobb területeket elfoglaló hideg...
    A 80 szélességi kör fölötti zóna (sarki zóna)  hőmérsékletét nézve jól látszik, hogy azóta folyamatosan csökken a hőmérséklet, már át is ment negatív anomáliába:


Reagált erre a sarki jég is, március elején úgy tűnt újabb rekord alacsony max lesz, majd (egyesek által) nem várt módon újból növekedésnek indult, itt tartunk most:
Jelenleg 4 év értékét előzi a kiterjedés, és jól látszik, hogy az előző évi rekord alacsony maximumot az idén már meghaladtuk ( több mint fél Magyarországnyi területtel!!!  :)  )

A jégtömeg ill. jégtérfogat is hízásnak indult, elugorva az előző 2 év trendjétől:

 Persze mindez IDŐJÁRÁS, nem jelent semmit, nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani neki, mint ahogy akkor sem, amikor ellenkező előjellel jelennek meg ezek a jelenségek és mindenki sopánkodik. Az időjárás és a klíma VÁLTOZÉKONY és ahelyett, hogy óbégatnánk a kilengéseket látva, dőljünk hátra és figyeljük meg  a természet hatalmas erejét, amelyre a mi ráhatásunk elenyészően kevés.
     Ami az előrejelzést illeti, egyelőre az elkövetkező 1-2 hónapban sem lesz alakalmunk megsülni, az átlagosnál hűvösebb idő ígérkezik: 

met.hu: többhetes európai anomália:
weatherbell analytics:  áprilisi és májusi anomália-előrejelzés:


Megjegyzések

 1. Szomorú ez az előrejelzés. Ellentmondani poedig a múltkori igazolódása miatt nem merek.
  Kíváncsi leszek, hogy az ilyen hosszabb távú előrejelzések is bejönnek-e majd.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pontos beválási esélye elég kevés, 3 nap elteltével már vannak olyan modellek (GFS), amelyek Húsvétra 20 fokos meleget jeleznek egy pár napra, míg olyan is van (CFS), ami csak 10 fok körülit (a melegebb zónát keletebbre teszi).
   Ami beszokott válni (de az se mindig) az a körülbelüli trend, és az azt jelenti, hogy lassú felmelegedés lesz csak áprilisban, egy-két napos kiugrásokkal, de általában marad az átlagosnál hűvösebb idő.

   Aki pedig azt mondja, hogy az időjárás egyre szélsőségesebb, az egyszerűen nem ismeri a múltat. Az adatok még mindig nem támasztják elő ezt. Aki ilyet állít, az nincs birtokában az adatoknak, vagy a hiteles adatoknak.

   Törlés
 2. Bravo Szilárd!
  Köszönet a felvilágosito munkádért. Érdeklődve olvasom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, én is érdeklődve figyelem az események alakulását, s amikor érdekeset látok (és az időm is engedi), akkor beszámolok róla.

   Törlés
 3. Szia.
  Mondj valami bíztatót mert állitolag idén már elolvad az összes jég (Sam Canara)...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A következő bejegyzésben lesz elég biztató...

   Törlés
 4. Azért az áprilist már nem igazán találta el ez az előrejelzés, legalábbis Magyarországra vonatkozóan.
  Továbbá most a jégkiterjedés is rossz irányba tendál az elmúlt évekhez képest, persze attól messze vagyunk, hogy eltűnjön a jég... :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így van, ha márciusra megdícsértem az előrejelzést, áprilisra teljesen mellélőttek, így csak az marad, hogy SEMMILYEN elérejelzésben nem lehet bízni, se a klímatológusoknak, se a meteorológusoknak nincs elég információjuk és tökéletesen működő modelljük. Az áprilisi kudarcuk ellenére azt fenntartom, hogy a meterológusok egy fokkal jobban állnak...
   A jégkiterjedés fog még meglepetéssel szolgálni az idén, sokkal vastagabb mint tavaly.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések