Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Jégkorszaki minta?

Az Arctic News vészmadár blogon jelent meg a következő térkép:

Ez, az amerikai kontinensen egy tipikus hideg-betörés állapotát mutatja, a cikk szerint az utóbbi 5 évben ez volt a jellemző a téli hőmérsékleti anomáliák eloszlásánál . A cikkben szépen el van magyarázva, hogy az ember okozta globális felmelegedésnek köszönhetően a Jet-stream hullámzása az oka ennek a mintának.
   Engem viszont csak egy dolog aggaszt... Hogy mi okozta a legutóbbi jégkorszak ugyanolyan területi eloszlású eljegesedését?

Mi van, ha ez nem más mint a kezdődő jégkorszak első jelei? Ha ez a minta (magas alaszkai hőmérsékletek, melegebb délnyugat, hideg  középső + keleti rész) állandósul és fokozódik, akkor a jégtakaró pont ott alakul ki, ahol a legutóbbi jégkorszakban!
Így nézett ki a világ akkoriban:
 

  Ha hozzáveszem az idei szibériai rekord hideg hőmérsékleteket, az oroszországi rekord-havazásokat, a skandináv félszigetről jövő híreket (rekord hidegek, rekord mennyiségű hótakaró), akkor elég sok minden stimmel, ahhoz, hogy igazi vészmadárként bekapcsoljam a piros gombot: jön a jégkorszak! 

Persze, nem ez a véleményem, csak eljátszadoztam a gondolattal és a szereppel, hogy milyen egy vészmadárnak, s hogy milyen könnyen lehet a "klíma-tudományban" félresíklani...

Azért elég érdekes, az első 2 térképen, ott fent a Kanada-Alaszka határon átnyúló hideg zóna és a pont ott átnyúló jégtakaró egyezése. ..

Megjegyzések

  1. Nem semmi egyezés.
    És az is milyen jól látszik, hogy az északi félteke mennyivel érzékenyebb a globális hőmérséklet-változásokra.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések