Fekete tenger - 13 fok

    Július elején a családdal a szokásos Fekete tengerparti nyaralásunkon vettünk részt. Nagyon sokszor voltam itt, gyerekkoromban 2-3 évente látogattunk ide, és amióta nekem is vannak gyerekeim, minden évben eltöltünk itt legalább egy hetet. 
  Ami, most július elején történt a víz-hőmérséklettel, arra példa nem volt az én tapasztalatomban, és a helyiekkel beszélgetve is nagyon furcsának és szokatlannak nevezték a jelenséget. Ugyanis a legnagyobb kánikula közepette (Románia déli részén a 40 fokot meghaladó napi maximumok voltak pár napja) a tenger vize 13ºC - ra hűlt az előző napi 21-ről. (román nyelvű hír: http://adevarul.ro/locale/constanta/fenomen-ciudat-litoralul-marii-negre-apa-foarte-rece-miez-canicula-explicatia-specialistilor-1_5958b92e5ab6550cb8b7eef9/index.html)   
kevesen merészkedtek be a jéghideg vízbe

A szakemberek a szokatlan jelenséget a szélirány megváltozásával magyarázzák, ami a felszíni meleg vizet olyan irányba fújta, hogy a helyére kerülő, mélyvízi feláramlás egy olyan rétegből érkezett, ami az elmúlt, szokatlanul hideg télen hűlt le jobban mint máskor.   
A jelenség hatására a tengerparti zónában 10-15 fokkal hűvösebb is volt, mint   a szárazföld belseje felé.
 A víz nagyon lassan melegedett fel, 4 nap is eltelt mire a bátrabbak elkezdtek úszkálni a  17-18 ºC-os vízben, és egy hét is eltelt, amire elérte a 20ºC-t.

    Egy régebbi bejegyzésemben említettem, hogy milyen mértékben képes befolyásolni  a szél+óceán páros a klímát (http://klimahiszteria.blogspot.ro/2017/01/napi-erdekesseg-60-az-oceanok-fold.html), most szó szerint a saját bőrömön tapasztaltam meg ennek egy lokálisabb változatát.
  A jelenség minimum az egész Fekete-tenger nyugati partját érintette (délebbre, Bulgáriában nyaraló ismerőseim is tapasztalták - máshonnan nincsenek információim). Ezért is furcsa, hogy sehol, se az SST (vízfelszín hőmérséklet), se az SSTA (vízfelszín hőmérsékleti anomália) térképen nem volt tetten érhető a jelenség, semmilyen mértékben, se a leghidegebb értékek napján, se azután:

  • az earth.nullschool.net - en 26ºC körüli értékeket mutattak az egész periódusra:


  •  a tropicaltidbits.com anomália térképe, akárcsak a Climate Reanalyzer térképe is mélyvörös, 4-5ºC pozitív anomáliát jelez:
   


  Június végén is ezekkel az értékekkel találkoztam, így nyugodtan utaztunk a tengerre, hogy az idén is kellemes, 26 fokos vízben lubickolhatunk, erre kiderült, hogy előtte is éppen csak a fürdésre alkalmas 21 fokról 13-ra hűlt a tenger.
 A fenti térképek ennyire vannak köszönő kapcsolatban a valósággal, nem csoda, hiszen ezek a klíma modellek által kiszámolt értékeket mutatják, nem a mért értékeket! Kérdés ezek után, hogy máshol mennyire pontosak ezek az értékek, mennyire követik a valóságot? 
    Igaz, hogy az általam tapasztalt jelenség viszonylag lokális volt, és a fenti térképek a nagyobb kiterjedésű folyamatokat viszonylag helyesen jelzik, de azért elvártam volna, hogy legalább egy vékony kék sáv megjelenjen a Fekete-tenger nyugati felében, de a valós 13 fok helyett annak kétszerese volt látható végig.
 Tény, hogy ezután, az odautazásunk előtt, a helyi emberektől fogok érdeklődni a víz hőmérséklete felől, a fenti térképeket dobhatom a szemétbe...

  FRISSÍTÉS:
  a fenti térképek továbbra is 25-26 fokot mutatnak illetve 3-4 fokos anomáliát, kíváncsiságból felhívtam  az ott nyaraló ismerőseimet: a hideg vízre panaszkodtak...

Megjegyzések

  1. Adria dettó.... itt vacogok a bokáig érő vízben Hvaron

    VálaszTörlés
  2. Á, csak kényes vagy, hiszen 1.8 fokkal melegebb a víz a megszokottnál:
    https://earth.nullschool.net/#2017/07/26/0000Z/ocean/primary/waves/overlay=sea_surface_temp_anomaly/orthographic=13.55,40.52,3000/loc=16.259,43.137

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a visszatérésed :)
    Nekem csak olyan cinikus kérdésem lenne, hogy ezt nem lehet valahol valakinek jelezni? Mit válaszolnak rá az adatokat szolgálatató szakemberek, hogy a "mért" érték és a valóság köszönőviszonyban sincs egymással?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kérdés, lehetne jelezni, de valamivel biztos kimagyaráznák, mert a klímahisztéria világvallásában a modellek által mutatott értékek azok szentek, a valóság pedig nem számít.

      Törlés
    2. Hat, az ideologiak mar csak ilyenek.
      Altalaban a valosaggal nincsenek jo viszonyban, csak a sajat gondolatvilagukkal.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019