Napi érdekesség - 61 - Jégtörők az "olvadó" sarki jég fogságában

    Érdekes hírrel találkoztam: 2 orosz jégtörő, nevezetesen a Kapitan Dranitsyn és az Admiral Makarov rekedt a rendkívül vastag jég fogságába a Kelet-szibériai tengeren  a Shelagsky fok környékén:


     Ez azért is érdekes hír, mert úgy tudjuk mostanában "elég meleg van arrafelé és olvad a jég".  
   A cikk megemlíti, hogy egy, a szovjet időszakban többször használt útvonalon próbáltak közlekedni, de az időjárás közbeszólt. 
    De hát nem úgy tudjuk, hogy a szovjet időszak óta a klíma hatalmasat melegedett és a jég eszméletlen mértékben visszahúzódott és meggyengült? Hát, vagy rosszul tudjuk, vagy az a verzió maradt, hogy az orosz jégtörők is sokkal gyengébbek, mint anno a szovjet elődeik.

Megjegyzések

  1. Rosszul tudjátok kedves Szilárd.

    Arról van szó, hogy olyan útvonalon mentek ahol nem szoktak, és amit a melegedő klíma tett most lehetővé, csak visszafelé menet lehűlt az idő :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehűlt az idő? Amikor meleg van, az klíma, amikor hideg, az időjárás, ugye?
      Európában több hónapja 3-4 fokkal hidegebb van. Ez csak időjárás. Ha egy hétig 3-4 fokkal melegebb van, akkor az már klíma. Nevetségesek vagytok (ti vészmadarak).

      Amúgy továbbra is értelmezési nehézségeid vannak: azzal kezded, hogy "rosszul tudjuk". Olvasd csak még egyszer el, most LASSAN, az utolsó 2 mondatot, hogy mire is írtam a "rosszul tudjuk"-at! Ezek szerint nekem adsz igazat. Köszönöm!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019