Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 61 - Jégtörők az "olvadó" sarki jég fogságában

    Érdekes hírrel találkoztam: 2 orosz jégtörő, nevezetesen a Kapitan Dranitsyn és az Admiral Makarov rekedt a rendkívül vastag jég fogságába a Kelet-szibériai tengeren  a Shelagsky fok környékén:


     Ez azért is érdekes hír, mert úgy tudjuk mostanában "elég meleg van arrafelé és olvad a jég".  
   A cikk megemlíti, hogy egy, a szovjet időszakban többször használt útvonalon próbáltak közlekedni, de az időjárás közbeszólt. 
    De hát nem úgy tudjuk, hogy a szovjet időszak óta a klíma hatalmasat melegedett és a jég eszméletlen mértékben visszahúzódott és meggyengült? Hát, vagy rosszul tudjuk, vagy az a verzió maradt, hogy az orosz jégtörők is sokkal gyengébbek, mint anno a szovjet elődeik.

Megjegyzések

 1. Rosszul tudjátok kedves Szilárd.

  Arról van szó, hogy olyan útvonalon mentek ahol nem szoktak, és amit a melegedő klíma tett most lehetővé, csak visszafelé menet lehűlt az idő :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehűlt az idő? Amikor meleg van, az klíma, amikor hideg, az időjárás, ugye?
   Európában több hónapja 3-4 fokkal hidegebb van. Ez csak időjárás. Ha egy hétig 3-4 fokkal melegebb van, akkor az már klíma. Nevetségesek vagytok (ti vészmadarak).

   Amúgy továbbra is értelmezési nehézségeid vannak: azzal kezded, hogy "rosszul tudjuk". Olvasd csak még egyszer el, most LASSAN, az utolsó 2 mondatot, hogy mire is írtam a "rosszul tudjuk"-at! Ezek szerint nekem adsz igazat. Köszönöm!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések