Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 53 - A klímváltozás és a gabonatermelés - kiegészítve-2

     Számtalan tanulmány született arról, hogy a nagy globális felmelegedés miatt a gabonatermelés drasztikusan fog csökkenni szerte a világban és éhínség vár az emberekre. 

      Kerestem egy pár grafikont ezzel kapcsolatban, nézzük hol tartunk jelenleg:

- ahogy az alábbi grafikon mutatja egyelőre se a világon, se az USA-ban nem csökken a termelés:
A fenti grafikon 2013-as, de nézzünk egy frissebbet Amerikából:

 
      Nemcsak a grafikon, hanem az alatta levő számok is beszédesek: hiszen nemcsak a gabona, hanem más (szójabab, gyapot,...) is növekszik.
      Ebből az látszik, hogy egyelőre nem hat a klímaváltozás a termelékenységre, vagy azt, hogy esetleg pozitívan hat. Azért "esetleg", mert nem lehet tudni, hogy ebben mekkora szerepe van a klímaváltozásnak más tényezőkkel szemben (pl. agrártechnológiák ala Monsanto, de az teljesen más téma)

       Ami érdekes, hogy az IPCC által összesített klímamodellek (CMIP5) is nagyfokú melegedést, és ezek alapján mások nagy terméskiesést jeleztek előre az USA gabona-övére (Corn Belt). Az alábbi grafikonon látható a 42 klímamodell átlaga  (pirossal) összehasonlítva a  hivatalos, NOAA által mért értékekkel a gabona-övre vonatkozóan:


Ami a fentiekből levonható, az az, hogy a klímamodellek sem, és a termelés-előrejelzések sem állják meg a helyüket. De a hisztériakeltés az fokozott ütemben folytatódik tovább, pont ezeknek a hibás  előrejelzéseknek a mentén.
   Azzal tisztában vagyok, hogy az irány az nem jó, a Föld kizsigerelése, a termőtalaj tönkretétele  fokozott ütemben zajlik és a növekedés lefog állni egy adott ponton. Ez a bejegyzés nem erre vonatkozik, hogy minden ok, minden szuper, egyre nagyobb a termés. Hanem csak arról szól, hogy az a méretű klímaváltozás, amivel riogatnak egyelőre nem történik, vagy ha történik is, nincs meg az hatása sem (terméskiesés), amivel szintén riogatnak.


Kiegészítés:

Ezt hangoztatják:

"The Crops Won’t Survive The Summer Heat"

Erre, milyenek a nyarak, és a trend a legmelegebb hónapokban:


Kiegészítés_2:

"The Crops Won’t Survive The “Lack” of Rain"


Megjegyzések

 1. Azért ha jól értem a grafikonokat, az említett termelékenységre vonatkozóan semmit sem lehet levonni ezekől, pusztán az össz gabona terméseket. Az meg valahol természetes, hogy népességnövekedés mellett nő a gabonatermesztés. Ettől még simán beüthetne valamikor a krach, akár klímaváltozás, akár megálló termelésnövekedés, akár más miatt.
  Persze értem, hogy nem ez a mondanivalód, de összességében sok következtetést ezekből levonni nem lehet, leszámítva persze, hogy a modellek folyamatosan jócskán túlbecsülik a melegedést, na de ezt már kivesézted.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, a lényeg a jósolt hőmérsékletek és a valóság közötti különbségek, lásd a kiegészítést.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések