Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség -34 - Polar Ocean Challenge Polar Ocean Challenge


   Egy pár lelkes globális felmelegedést-kutató elhatározta, hogy Angliából indulva, az idén nyáron körbehajózzák az Északi-sarkot.  
Az expedíció honlapja: http://polarocean.co.uk/
 Itt értesülhetünk a tervezett útvonalról és időpontokról (http://polarocean.co.uk/calendar/), illetve a hajó aktuális helyzetéről is (http://polarocean.co.uk/tracking/).  
Az elmúlt napokig minden terv szerint ment, megérkeztek Murmanskba július 13.-án és másnap indultak volna tovább, de az 1 napos szárazföldi pihenőből 1 hetes lett, mert az aktuális jégviszonyok szerint nem volt értelme továbbmenni, az északkeleti átjárót vastag jég borítja.
A legénység tagjai blogot is vezetnek, egyikük azon kesergett a múlt héten, a kényszerpihenő alatt, hogy mivel a jég nem akar eltűnni, nem marad más mint még egy vodka:  
20.-án végül elindultak, az átjáró még nem szabad, de lehet, hogy Wadhams professzorral beszéltek (aki évek óta az eltűnő jéggel riogat) s így érthető az optimizmusuk.
Mindenesetre kiváncsian várom, hogyan veszik az első akadályt, augusztus első hetében át szeretnének jutni a Chelyuskin-fokon, hogy aztán Szibériai partjai mentén augusztus végére kikössenek Point Barrow-ban , Alaszkában:
 Jelenleg ezek a jégviszonyok várnak rájuk:

 


 - 2013-ban, egy hasonló expedíció fel kellet adja a tervét a sok jég miatt:
- 2015-ben, sokkal délebbre, a Hudson-öbölben szorult a jég közé egy hajó, olyan helyen, ahol a "hivatalos" térképeken már rég elolvadt a jég:
- 2014-ben az Antarktiszon volt egy emlékezetes mentőakció, amikor az
Akademik Shokalskiy hajót és a segítségükre siető másik hajót is menteni kellett:

Látható, hogy nem találkozik egyelőre valóság,  sem az előrejelzésekkel, sem az aktuális helyzet pontos feltűntetésével, ezért is kerülnek bajba ezek a hajók.

Nem csoda, hiszen a médiában, ilyen térképek keringenek:

 
Igen, a fekete vonalak, azok hajózási útvonalak.  A vészmadarak ezt már a valóságnak tüntetik fel, de erre szerintem még sokat kell várni, ha egyáltalán lesznek ilyen állapotok!

Visszatérve a Polar Ocean Challange-re, remélem nem járnak így (mert lesz eszük idejében visszafordulni):

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések