Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 33 - jégforgás


Jégforgás


 Az északi jég állandó mozgásban, forgásban van. Sebességét és forgási irányát  az uralkodó szél-állapotok határozzák meg.

 Érdekes ábrát közöl a PIOMAS, összehasonlítja az utóbbi 10 év első hat hónapjának jégmozgását a mostani év 6 hónapjában történtekkel :


Az első térképen azt lehet látni, hogy van egy belső körforgás a Beaufort-öbölben (Kanada és Alaszka fölött) illetve, hogy nagy sebességgel távozik a jég a Farm-szoroson át (Grönland és Svalbard, majd Izland között).
Az idei év térképe teljesen más jelenséget mutat:
A forgás iránya maradt, de nincs már meg a belső Beaufort-körforgás. Ami viszont a legszembetűnőbb, hogy megfordult a jég iránya a Farm szoroson át! Nem távozik a meleg óceánba, hanem a sarok felé mozog és ugyanez érvényes a szigetek közötti mozgásra is.
 Ez kétféleképpen is elsülhet, a szeptemberi jégkiterjedés értéke szempontjából, egyrészt kevesebb jég olvad el az óceánban, több marad és torlódik fel a sarki zónában (ez észrevevődik az aktuális jégtérfogat grafikonon is, ahol visszatértünk az utóbbi 10 év átlagához), másrészt a melegebb óceáni víz is a sarkok felé tart, aminek szintén nem számolható ki a következménye.
 Tény, hogy valami változik fenn a sarkon, és érdekes eredményekre számíthatunk még az idei olvadási periódusban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések