Napi érdekesség - 33 - jégforgás


Jégforgás


 Az északi jég állandó mozgásban, forgásban van. Sebességét és forgási irányát  az uralkodó szél-állapotok határozzák meg.

 Érdekes ábrát közöl a PIOMAS, összehasonlítja az utóbbi 10 év első hat hónapjának jégmozgását a mostani év 6 hónapjában történtekkel :


Az első térképen azt lehet látni, hogy van egy belső körforgás a Beaufort-öbölben (Kanada és Alaszka fölött) illetve, hogy nagy sebességgel távozik a jég a Farm-szoroson át (Grönland és Svalbard, majd Izland között).
Az idei év térképe teljesen más jelenséget mutat:
A forgás iránya maradt, de nincs már meg a belső Beaufort-körforgás. Ami viszont a legszembetűnőbb, hogy megfordult a jég iránya a Farm szoroson át! Nem távozik a meleg óceánba, hanem a sarok felé mozog és ugyanez érvényes a szigetek közötti mozgásra is.
 Ez kétféleképpen is elsülhet, a szeptemberi jégkiterjedés értéke szempontjából, egyrészt kevesebb jég olvad el az óceánban, több marad és torlódik fel a sarki zónában (ez észrevevődik az aktuális jégtérfogat grafikonon is, ahol visszatértünk az utóbbi 10 év átlagához), másrészt a melegebb óceáni víz is a sarkok felé tart, aminek szintén nem számolható ki a következménye.
 Tény, hogy valami változik fenn a sarkon, és érdekes eredményekre számíthatunk még az idei olvadási periódusban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019