Napi érdekesség - 32 - A zuhanás vége?

 A zuhanás vége?


 A NASA Gistemp még ma (júl. 17) sem publikálta a júniusi globális hőmérséklet értéket, így nézzünk szét, mások mit mondanak.

A műholdas méréseken  alapuló UAH grafikonja:

Itt egyértelműen látszik, hogy a hatalmas és meredek kiugrás után, az ugyanolyan méretű és sebességű zuhanás egyelőre folytatódik.

A WeatherBELL honlapján viszont napi frissességgel lehet tájékozódni a globális hőmérséklet állapotáról, irányáról.
Itt van pl. egy térkép, amely a mai nappal bezárólag mutatja a júliusi adatokat:

A felirat szerint a júliusi globális anomália 0.348 fok C.
Ha ezt összehasonlítjuk az év többi hónapjának értékeivel a következőt kapjuk:
jan. -    0.553
feb. -    0.719
márc. - 0.673
ápr. -    0.557
máj. -   0.413
jún.  -   0.268
júl. (eddig) - 0.348
Tehát az eddigi júliusi hőmérséklet nagyobb a júniusinál, így a zuhanás egyelőre megállt és egy kisebb visszapattanás látszik. Hogy ez a zuhanás végét jelzi és a hőmérséklet stabilizálódását ezen a szinten, azt nehéz még kijelenteni, ehhez kell még egy pár hónap.

Érdekesen alakul a féltekék szerinti hőmérséklet eloszlás is:


Itt az látható, hogy a júliusi visszapattanást inkább a déli féltekének köszönhetjük (zöld), míg az északi hőmérséklet (kék) folytatja a csökkenést.
      Ugyanakkor az is kiolvasható, hogy júniusi kisebb érték elérésében viszont a déli féltek vette ki jobban a részét.

Megjegyzések

  1. Írhatnál a metánról, mert az amolyan "adu ász" a riogatóknál..

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ha sikerül azt megmutatni, hogy a propagált anyagok téves méréseken alapulnak, és hogy a mostani klíma nem példa nélküli a közelmúltban, azzal a metán alól is ki van húzva a sámli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, csak pl Jason Boxx is azzal riogat, hogy ha az x gigatonna metán csak egy töredéke kikerül a légkörbe, b...hatjuk (bocsánat, szó szerint idéztem), a napokban is megjelent cikk, hogy az arktikus területek 30 százaléka olvad, szemben az eddig hitt 5 százalékkal. Olvastam olyan cikket is persze, hogy elenyésző a hatása, de a mainstream inkább az, hogy évtizedeken belül kihalunk. Sőt, a legújabb az az, hogy a NATO Szibéria miatt akarja megtámadni az oroszokat, mert pár éven belül csak Kanada, Skandinávia és Szibéria lesz egyedül élhető :) :) :)

      Törlés
    2. Ha a műholdas méréseknek elhisszük, hogy 97 óra nincs melegedés, illetve tudjuk, hogy a visszahúzódó gleccserek alól 5-10 ezere éves erdőségek kerülnek elő, akkor szerintem nincs sok ok az aggodalomra. Persze ha az északi sarkkörnél jelentősen nagyobb a melegedés, mint az átlag, akkor ezzel lehetne riogatni, de elvileg ez is a természetes folyamat része. Vagyis mivel korábban is volt ilyen klíma, és akkor sem szabadult fel olyan mértékű metán, hogy az visszafordíthatatlan következményeket okozott volna, most sem várható.

      Törlés
  3. http://edition.cnn.com/2016/07/19/weather/hottest-june-record-world/index.html

    VálaszTörlés
  4. Összeszedem a metánról is amit lehet tudni, egy kis türelmet kérek, nagyon elfoglalt vagyok a napokban (hetekben), de előbb-utóbb meglesz. Ne hallgass a mainstreamre, ott a szenzációhajhászás és a rémisztgetés a lényeg.

    Amit tudok a metánról:
    - nem teljesen elfogadott a melegítő hatása sem, legalábbis van pár tudós, aki szerint nem - ezeket megvizsgálom, megnézem mennyire logikus az állításuk, érveléseik és összefoglalom.
    - sok tanulmány kimutatja, hogy az egyensúly megbomlása és a kritikus szintű permafrosztból való kiszabadulása illetve a mentánhidrátok tengerből való kilépése még nagyon messze van (nagyobb melegedés szükséges)
    - nem érzékelhető gyorsulás a légköri koncentráció növekedésében

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019