Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 21 - Grönland

Grönland


Mindenütt téma az idei rekord olvadás és a vészmadarak azzal riogatnak, hogy elolvad az északi jégtakaró, illetve ami még súlyosabb (ez emeli a vízszintet) elolvad a grönlandi szárazföldi jégtakaró.
Nézzük , akkor a grönlandi olvadás állapotát, a DMI jóvoltából:


Map of the accumulated surface mass balance (in mm water equivalent) from September 1st to now. - A felszíni jégtömegmérleg (a neki megfelelő víz magasság - mm-ben) Szeptember 1-e óta.
  A fenti grafikonon az látható, hogy tavaly szeptembertől egészen mostanig (június 13) mennyi jég olvadt el - pirossal, illetve mennyi jég rakódott le - kékkel, víz-mm-ben kifejezve. Ez a mérleg a mai napig (az olvadás java most jön) pozitív, riadalomra ez alapján nincs ok.

 A következő térképen az utóbbi 2 nap olvadása (1 mm-nél nagyobb jégcsökkenés) , a grafikonon pedig a január 1.-től történő olvadás látható. Ez, a naponkénti felületi olvadás százalékban kifejezve, tehát naponta a felület hány százalékán történt olvadás:

  Itt figyelemre méltó a szokatlan, korai, április eleji olvadás, majd a szintén szokatlan, május eleji, illetve végi olvadásmentes napok. A június, pedig, az átlag körül mozog.  Tehát anomáliák minkét irányba, majd a normalitás, így jellemezhető az eddigi olvadási szezon.

 Az alábbi két grafikonon a napi jégmérleg, gigatonnában, illetve a napi jégmérlegek összegét, vagyis az összesen felhalmozódó jégtömeget láthatjuk, szintén szeptember elejétől.


Egész mostanig, illetve egy május közepi kilengés kivételével, naponta több jég gyűlt Grönlandon, mint amennyi elolvadt. Ez eredményezte azt, hogy júniusra  közel 600 Gt jég gyűlt össze, az 1990-2013 átlagát, minden egyes nap meghaladva, ebben a szezonban!

Szóval, katasztrofális-e  az olvadás Grönlandon, az idén? 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések