Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 14


A sarki zóna hőmérsékleti adatsora

 Láthattuk az előző posztban, hogy az angol CRU intézmény is hűti a múltat, ugyanakkor, ha hosszútávú adatokat szeretnénk vizsgálni, akkor még mindig a CRUTEM adatbázis (II. osztályú) bizonyul a legmegbízhatóbbnak az amerikai adatbázisokhoz (III. osztályú) képest. Az RSS és az UAH  (I. osztályú) adatbázisok csak 1979-től léteznek, ezért hosszútávú trendek elemzésére, összehasonlításra nem alkalmasak.  
 Érdekes grafikonra bukkantam Ole Humlum, dán-norvég klímatudós weblapján (Climate4you.com).
A HADCRUT4 hőmérsékleti adatsorát ábrázolja 1920-tól napjainkig az északi sarki zónában (70N-90N):

kattints a nagyobb méretű képért!
  
Mit láthatunk? Hogy a 30-as, 40-es években a sarkon bizony melegebb volt mint most!
Szépen kirajzolódik az AMO ciklus hatása. Az AMO-nak 1920-1950 között volt a  pozitív fázisa, 1950-1980 között a negatív fázisa, majd 1980-tól ismét a pozitívban van.
Korabeli leírások, tudományos cikkek igazolják, hogy ami most történik az északi sarkon, az nem előzmény nélküli!

Még az IPCC 5-ös jelentésében is van egy utalás erre a periódusra, ahol elismerik, hogy a 30-as években legalább annyira meleg volt a sarkon, mint 90-es, 2000-es években:
IPCC AR5 statement:
“Arctic temperature anomalies in the 1930s were apparently as large as those in the 1990s and 2000s”
Szóval, halálspirál? Dehogy! Csak, ahogy a Bëlga énekli: Egyszer lent, egyszer fent...


 

Megjegyzések

 1. http://index.hu/tudomany/2016/06/05/eltunhet_a_jegtakaro_az_eszaki-sarkrol/ Hmm-hmm..mondjuk ha az az eddig relatív fix méretű "jégkocka" elolvad onnét, az azért elég szignifikáns változásokat indíthat be, nem?

  VálaszTörlés
 2. http://www.antalffy-tibor.hu/?p=19079#comment-172146
  A 81-es hozzászólástól kezdve fejtettem ki a véleményem ezzel kapcsolatban.
  Röviden: ez egy tavalyi jóslat, akkor se lett igaz Wadhams-nek. Az ő véleménye mindig kilóg a sorból, ezt közölni, a többi józan véleményt elhallgatva: vészmadárkodás.

  VálaszTörlés
 3. " "jégkocka" elolvad onnét, az azért elég szignifikáns változásokat indíthat be"
  Igen, drasztikusan megnő a pozitív visszacsatolások (albedó pl. - jobban felmelegszik az óceán) ugyanakkor a negatív visszacsatolások (a jég szigetel is, tehát a nyílt, jégmentes víz hamarabb el is veszti a hőt) mértéke.
  De nemcsak ez a kettő van, hanem több-száz, ez egy komplex folyamat, kiszámíthatatlan a következménye (a tudomány még nem áll ott).
  De, személyes vélemény, a sarki jég még nagyon sokáig biztonságban van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Antalffy Tibort már jó ideje nem olvasok, mert szerintem a kollektív öngyilkosságra való burkolt uszítás bűncselekmény. Ugyanakkor egy öreg ember halála nem egyenlő az emberiség kipusztulásával, de neki ez a meggyőződése, és aki ellenérveket sorakoztat fel, azt ízekre szedi, személyeskedően és megalázó módon. Szóval: legyen igaza inkább ennek a blognak 😊

   Törlés
  2. Igen, ezt szépen összefoglaltad, én még állom a sarat, de lehet, hogy nem sokáig. Van egy pár ember, aki értékeli a hozzászólásaimat, így a kedvükért egy ideig még maradok.
   Ugyanakkor Tibor bá, az ellenvéleménye ellenére is teret biztosít nekem, 2 vendégposzttal is jelentkezhettem, ez mindenképpen értékelendő, még-ha ő már így is fut ki, hogy vele együtt mind-meghalunk.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések