Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 13

 

Climategate


2009-ben egy hacker betört az angliai Climatic Research Unit (CRU) szervereire és közzétette az ottani levelezéseket.  Bővebben erről: https://en.wikipedia.org/wiki/Climatic_Research_Unit_email_controversy
A kikerült e-mailek egyik legérdekesebb üzenete az volt, (a teljes e-mail: http://di2.nu/foia/1254108338.txt) amikor a klímatudósok arról értekeztek, hogy az óceánoknál valahogy le lehet faragni 0,15 ºC-t, ami jelentős hatással van a globális hőmérsékletre, de a 40-es évekbeli, szárazföldi hőmérséklet kiemelkedést, majd az ezt követő esést (blip) is meg kéne magyarázni valahogy, tehát jobb lenne azt is, vagy legalább egy részét eltüntetni.  
From: Tom Wigley <wigley@ucar.edu>
To: Phil Jones <p.jones@uea.ac.uk>
Subject: 1940s
Date: Sun, 27 Sep 2009 23:25:38 -0600
Cc: Ben Santer <santer1@llnl.gov>
  ...
So, if we could reduce the ocean blip by, say, 0.15 degC,
then this would be significant for the global mean -- but
we'd still have to explain the land blip.
....
 It would be good to remove at least part of the 1940s blip, but we are still left with “why the blip”.
...
  Az ügy elsimult, sokan tudomást se szereztek róla. Ahogyan arról sincs tudomása, vagy nem igazán érdekli az embereket, hogy a 40-es évekbeli "blip" szisztematikusan van eltüntetve, hogy a folytonos melegedés látszatát fenntartsák.
Steven Goddard (alias Tonny Heller - http://realclimatescience.com/) rengeteg bizonyítékot gyűjtött ezzel kapcsolatban , ezek közül válogattam egy párat a tegnapi izlandi példa (http://klimahiszteria.blogspot.ro/2016/06/napi-erdekesseg-12.html) mellé a világ más tájairól is:

- mozgó képek jönnek, meg kell várni a teljes betöltődésüket: 


És most figyeljük meg alaposan a következő ábrát:
Az adatkozmetikázások eredménye az lett, hogy a múltat, egyre lejjebb vitték, főleg a 40-es években jelentkező (többek között az AMO hatására bekövetkező) felmelegedést vitték lennebb, a jelenkori hőmérsékleteknél pedig a műholdas mérésekhez képest rendre melegebbet mutatnak.

Láthatjuk tehát, hogy az amerikai NASA/NOAA-tól "független", angliai  CRU intézmény CRUTEM adatbázisa is mennyire korrektül és tudományosan bánik a hőmérsékleti adatokkal.

 Ugyanakkor a CRUTEM adatbázis még nyomokban tartalmaz igazságot (ahogy a következő rövid posztokból is látni fogjuk), nemhiába osztályozta Ole Humlum, dán-norvég klímatudós a következőképpen a hőmérsékleti adatbázisokat:
 I. osztályú: UAH, RSS
II. osztályú: CRUTEM
III. osztályú: GISS, NCDC

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések