Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 12


Adatkozmetikázás

avagy hogyan  produkáljunk hirtelen, sosem látott mértékű melegedést


    Az AMO (Atlantic Multidecadal Oscillation) egy természetes, ciklikus jelenség.  Klímatudósok kimutatták, hogy 60-80 évente az Atlanti Óceán, eddig még nem tisztázott okok miatt, jelentősen felmelegszik, illetve visszahűl és ez fontos kihatással jár a szárazföldi klímára is, főleg az északi féltekén.
Nézzük, hogy az AMO ciklus hol tart éppen:


Láthatjuk, hogy az AMO a pozitív fázisában volt a 30-as és az 50-es évek között, következett egy negatív fázis, ami az alját a 70-es évek végén érte el, azóta felértünk újból a maximumra és nemsokára elindulunk lefele.
   A vészmadarak tagadják, vagy igyekeznek csökkenteni az AMO hatását a hőmérsékletekre. 
Az AMO-ról fogok közölni, egy hosszabb tanulmányt, most csak röviden, 2 grafikont, ami azt igazolja, hogy tűzzel-vassal irtják az AMO-hatás bizonyítékait. 

 Nézzük, hogyan nézett ki 2012-ben (csoda, hogy eddig így maradt) Izland fővárosának, Reykjavík-nak a hőmérsékleti grafikonja a NASA-GISS szerint:
 Figyeljük meg, hogy a 40-es években (az AMO előző csúcsán) a hőmérsékletek 6 °C fölé emelkedtek és ez ugyanaz a szint, amit mostanában (az AMO mostani csúcsán) is mérnek.
Ez nem tetszett valakinek a NASA-nál, mert a  2013-as változatban már ezt a grafikont adták ki:

Megfigyelhető, hogy pl. az 1940-es év értéke több mint 3 °C-al csökkent, illetve hogy az addig az AMO-val szépen szinkronban  hullámzó hőmérséklet most már egyenletes 1980-ig, majd jön a "hirtelen, sosem látott mértékű melegedés".
 Hát, ez már nem is a címben szereplő adatkozmetikázás, hanem súlyos, semmilyen tudományos érvvel meg nem magyarázható CSALÁS! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések