Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Fagyos vészmadár - 1

Egy új sorozatot kezdek ma, "Fagyos vészmadár" címmel, amiben röviden szeretnék beszámolni olyan hírekről szerte a világból, amelyekben a szokatlan hidegről lesz szó. Ezzel szeretném ellensúlyozni a médiából ránk-dőlő rekord melegekről szóló híreket, amelyeket gondosan szűrve  engednek elénk, elhallgatva a pont olyan mértékű, de ellenkező előjelű  eseményeket.
Szóval egyfajta vészmadár leszek, de nem azért, hogy meggyőzzem olvasóimat, hogy  jégkorszak közeleg, hanem azzal a szándékkal, hogy belássuk, hogy a valóság sokkal árnyaltabb, mint ahogy elénk vetítik.

Következzen, akkor a mai hírcsokor:A júniusból eltelt 20 nap anomáliáját  nyomon követhetjük a WeatherBELL térképén:
 


 A fenti híreket igazolja a térkép is, Dél-Amerika egy részén 5-6 fokkal is hidegebb volt az egész június, mint a megszokott, az antarktiszi hideghullám is jól kivehető és az európai hűvösebb időjárás is szépen kirajzolódik.
A hírekben valószínű, hogy az antarktiszi hőhullámról fognak írni (a Dél-Amerika  alatti zóna hőmérsékletéből kiindulva), illetve az észak-ausztráliai és a szibériai nagy melegről fogunk tudomást szerezni. Ezek mind igazak, de a kép úgy teljes, ha a fenti híreket is hozzátesszük. 

Megjegyzések

  1. A képet nézve nem elítélendő egy ilyen sorozat indítása, mert jól látható, hogy egy átlagosan kb. átlaghőmérséklet körüli időszakban is lehet nagyon sok nagyon meleg terület tapasztalataival dobálózni, amiből viszont az is következik, hogy ugyanennyi nagyon hideg terület is van, amiről persze kevésbé érkeznek hírek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések