Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 5

Hőmérsékleti rekordok


Naponta folyik a csapból, hogy az antropogén globális felmelegedésnek köszönhetően, egyre extrémebb az időjárás, dőlnek a rekordok.
Nézzük meg, hogy a szkeptikusnak egyáltalán nem mondható WMO hivatalos adatai, hogyan festenek egy világtérképen (az adatok innen vannak: http://wmo.asu.edu/#global):

A számok, de főleg  a rekordok évszámai magukért beszélnek.

Vizsgáljuk egy kicsit meg a meleg-rekordok időpontjait:

- a valaha mért legmagasabb hőmérsékleti rekord 1913-ból való!!!
- féltekékre bontva az 1913-as az északi rekord, a déli félteke rekordja 1960-as.
- Kontinensekre bontva:
       - Európa: 1977
       - Ázsia: 1942
       - Észak Amerika: 1913
       - Dél-Amerika: 1920
       - Ausztrália: 1960
      -  Afrika: 1931
      - Antarktisz: 1974

Ebben a nagy globális felmelegedésben illett volna azért legalább egy rekordnak a mostani évekre esnie. De ez van, még várunk kell rá.

Egy régebbi tanulmány szerint, az üvegházhatású gázok hatása nem  nappal, hanem éjszaka történik, akkor nem tud kihűlni rendesen a Föld. Lehet benne valami, mert valójában nem a nappali maximumok növekednek, hanem az éjszakai minimumok kerülnek egyre magasabbra és ez is lehet az oka, hogy nem akarnak megdőlni azok a régi maximumok.
 Ezt is megerősíti a következő grafikon sorozat, Las Vegas átlag hőmérsékletének alakulását látjuk, majd felbontva a minimumok  és a maximumok alkulását:Ugyanez észrevehető Budapesten is (1901-2000), először láthatjuk a maximumok alakulását, majd a minimumokét:Visszatérve a régi rekordokra, felvetődik a kérdés, hogy megbízhatunk-e a régi hőmérőkben?
Ha a válasz nem, akkor abban sem lehet bízni, hogy mennyit melegedtünk azóta, mert akkor eltűnik a viszonyítási alap.
Mindenesetre a WMO adatairól van szó, ezek a fennálló, hivatalos hőmérsékleti rekordok.

Megjegyzések

  1. Ez az éjszakai tendencia nagyvárosokon kívül is jelentkezik? Mert ha nem, akkor elég egyszerű a magyarázata annak, hogy a növekvő beton- és hőforrásdzsungel miért hűl le egyre nehezebben.

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez megvizsgálandó és fogok vele foglalkozni. Az UHI (Urban Heat Island) létező jelenség és olvastam egy pár tanulmányt erről, és megdöbbentően nagy a hatása. A baj az, hogy a nagyvárosok hőmérőinek értékeihez igazítják a vidéki értékeket is, azzal érvelve, hogy az UHI elhanyagolható.
    Nagyon nehéz nyers adatokhoz jutni, a legtöbb adatbázis már az "adjusted data"-kat tartalmazza. Van azért adatom, feldolgozom, s majd jelentkezek az eredménnyel.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések