Helyzetjelentés

1. Északi jég:

A visszafagyási szezon lassan indult be, de azóta a leggyorsabb visszafagyást valósította meg, jelenleg 11. helyen van a kiterjedés (NSIDC, JAXA):




megj.: a fenti táblázatban látszik, hogy az idei érték a 2010-es évek átlagát is majdnem 400,000 km2-rel meghaladja.

A jégtérfogat is újból a sokévi átlaghoz közelít:
A Hudson öböl, melynek gyors befagyása mindig meredekebbé teszi a kiterjedés görbét, csak most kezdett befagyni, tehát arra kel számítani, hogy még egy ideig kitart ez a gyors emelkedés:



Miért történik ilyen gyorsan a visszaolvadás?
  A magyarázatot szerintem, pont a szeptember végi/október eleji lassú beindulás okozhatta: nagyobb vízfelület maradt szabadon ebben a periódusban, ezért a sarki óceán szigetelő jég hiányában alaposan ki tudott hűlni, s miután az onnan leadott hő a légkörből is eltűnt, most nagy sebességgel tud a visszafagyás megtörténni.  Jól látszik a sarki hőmérséklet görbéken is ez a kiugrás:
  

   Szóval, nem az történik, amit a vészmadarak helytelenül állítanak, hogy az albedó miatt egyre kevesebb jég lesz, mert az óceán egyre több hőt nyel el (ez nyáron lehet igaz egy rövid időre), hanem pont a fordítottja.
 Ez a leadott hő nemcsak a sarki, hanem a globális hőmérséklet görbén is megjelent és a dilettáns vészmadarak egyből elkezdtek vijjogni, lássuk tehát hogyan állunk:

2. Globális hőmérséklet

A műholdas UAH grafikonján látszik egy kis emelkedés:


Annál nagyobb a kiemelkedés a GISS adataiban, ami szerintem a hibás extrapolálás eredménye is (egy -egy pontban mért értéket/anomáliát 2500 km-re is kiterjesztenek!):

Egyes vészmadarak megint a kedvenc kihalási elméletüket látják beigazolódni, tévesen állítva azt is, hogy a kezdődő El-Nino okozza ezt a kiugrást, és ez még csak a kezdet. 
Először is, jelenleg az El-Nino  hatása még nem érződhet, mert az ott felgyülemlett hőnek kb. 3-4 hónap kell, amíg megjelenik  a globális hőmérsékletben, másrészt ha a napi adatok görbéjét nézzük, akkor egyértelműen látszik, hogy egy ideiglenes kiugrás történt és nem egy folytonos emelkedésről van szó. 



     A fenti grafikonon látszik a kiugrás időszakos jellege és az is, hogy november közepére a globális hőmérséklet  visszatért a normális kerékvágásba: lassú csökkenés (zöld görbe).
     Ezt a kiugrást okozhatta többek között a sarki óceán hőkibocsájtása is, amit a GISS eltúlzottan szőtt be a globális eredménybe is, illetve egyéb okok is, mint pl. a felhőképződés változása (amire a Naptevékenységnek van, a CO2-nak pedig semmi hatása sincs).  A tudósok még nem tudják megmagyarázni, hogy bizonyos periódusokban miért süt többet a Nap globálisan is, hiszen a nagyobb melegtől több pára --> több felhő, több csapadék kellene keletkezzen.
    Figyeljük meg, hogy Németországban, Angliában (innen vannak adatok) október folyamán mennyivel több volt a napsütéses órák száma!  Ez emeli a hőmérsékletet, nem a CO2!





    Láthatjuk tehát, hogy úgy a jégnél, mint a hőmérsékletnél egy sor negatív/pozitív visszacsatolás gondoskodik arról, hogy hosszútávon a dolgok  a helyére kerüljenek.
    A jégnél  rövidtávon is jelentkezik: 2007-es rekord alacsony év után jött a rekord magas 2008, majd az újabb rekord 2012 után, a hatalmas visszaugrás 2013, 2014-ben.   Most a második legalacsonyabb, 2016-os viszonyok utáni visszaugrást tapasztaljuk ezekben az években. 
    Hosszabb távon is hasonló hullámzás, ciklikusság  jellemző (összhangban az AMO ciklussal is):  https://judithcurry.com/2013/10/10/the-stadium-wave/

   Nem mehetek el szó nélkül a hatalmas pusztítást végző kaliforniai tűz mellett sem, amit igyekszik mindenki (főleg az igazi felelősök) az antropogén globális felmelegedés nyakába varrni.
  Először is az extrém szárazság nem egy mostani jelenség arrafelé:

A fenti ábrán látható hogyan váltakoztak az utóbbi >1000 évben a száraz és nedvesebb időszakok.
   És igen, lehet pont Trumpnak van igaza, aki szerint az elhibázott erdőgazdálkodásban kell keresni az igazi okot, ami miatt ekkora méreteket öltött a tűz. (A mélyzöldek nem engedik ritkítani, karbantartani az erdőt, a legtöbbször azért keletkezik tűz, mert már a magasfeszültségű vonalak mentét is benövi a növényzet és elég egy szikra... - ez volt az oka a legtöbb eddigi tűzesetnek - a mostanit még nem lehet tudni - de biztos nem az a pár tized fok, amivel melegebb van mint régebb.
   A pusztítás szörnyű, főleg az emberáldozatok magas száma miatt, de helyesen cselekszünk, ha a CO2-t nevezzük meg a főbűnösnek, arra költünk több milliárdot, és az igazi okait elhallgatva nem változtatunk azon  körülményeken, amelyek ellen lehetett volna tenni...

A természet teszi a dolgát, és nem minden évben egyformán,  tegnap reggelre pl. így nézett ki a város, ez szokatlan ilyenkor novemberben, de nem precedens nélküli, így nem fogom azt kiabálni, hogy jön a jégkorszak! Pedig az lassan valóban jön, az interglaciális vége-felé járunk, de ez nem a mi életünkben fog bekövetkezni. Amire van esély, az egy mini jégkorszak, amit a Naptevékenység okozhat  összetett hatásaival együtt. De az alábbi kép még ennek sem az előjele, ez egyszerűen csak időjárás:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019