Sosem látott hőhullám az egész északi félteken? - 1

  Az utóbbi napokban a fősodratú média, különböző (vészmadár)blogok, hozzászólások, mint azt állítják, hogy sosem látott hőhullám söpör végig az egész északi féltekén, mindez azt bizonyítva, hogy az ember okozta globális felmelegedés valós, és egyesek már odáig mennek, hogy a VÉG nagyon közel van, sőt bekövetkezett.

Ezekben a tudósításokban a következő események szerepelnek bizonyítékként:
  • Hetek óta tartó rekord meleg nyár Angliában
  • Hetek óta tartó Skandináv meleg, erdőtüzek
  • Görög erdőtüzek
  • Észak Afrikai hőhullám
  • Hetek óta tartó Japán hőhullám
  • Észak Amerikai hőhullám
      Mielőtt egyenként kitérnék az események pontosabb vizsgálatára, hivatalos adatokkal alátámasztva, nézzük először a globális, és azon belül az északi féltek hőmérsékleti grafikonját:

forrás: https://oz4caster.files.wordpress.com/2018/07/d5-gfs-ghta-daily-2013-2018-07-29.gif
 Az észak-félteki anomália egész nyáron a 0,4 C-fok körül mozgott, messze elmaradva a 2016-os 1 C-fokot meghaladó (1,8 C-fok a csúcson) anomáliához képest, és ugyancsak jóval az év eleji anomália alatt. 
     Látható tehát, hogy a teljes északi féltek hőmérséklete messze van a sosemlátott-tól.

1. Hetek óta tartó rekord meleg nyár Angliában

 A júliusi adatok még nem jöttek ki, de a "hetek óta" tartalmazza a júniust is, és a tudósításokban júniusról is  szó van, tehát vessünk egy pillantást a legrégebbi folytonos hőmérsékleti adatbázisra, a CET-re, (Central England Temperature), annak is az évenkénti júniusi átlagára:  

adatok forrása: https://www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadcet/data/download.html

A 2018-as 16,1 C-fok kétségtelenül melegebb az elmúlt évekhez képest, de a sosemlátott feltételt semmiképpen sem teljesíti,  20-nál is több olyan június volt az 1650-es évektől kezdődően, amely átlaghőmérséklete meghaladta az idei júniusi átlaghőmérsékletet. 
      A júliusi állapot vizsgálatához letöltöttem a GHCN adatbázis Londoni napi átlag-hőmérséklet adatait (ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/ghcn/daily/all/UKM00003772.dly ) és grafikonon ábrázoltam a napi értékeket 1949 - től (ekkortól vannak az adatok):

 A fenti grafikonon szépen látszik, hogy kétségtelenül meleg az idei július Londonban,  de a világvégét jelentő, hetek óta tartó extrém kánikula nem állja meg a helyét.

      A gondolkozni is tudó (és múltbeli adatokat, körülményeket vizsgálni képes) meteorológusok ki is hangsúlyozták (és ez érvényes a Skandináv helyzetre is), hogy az a légköri blokkoló mechanizmus, ami ezt okozza, a múltban nemegyszer előfordult már, és köze van az Atlanti-óceán északi részének, relatív hirtelen bekövetkező hőmérséklet-változásához.  Nézzük csak, hogyan viselkedik mostanában az említett óceán felszín:
 
forrás: https://www.tropicaltidbits.com/analysis/ocean/natlssta.png
3 hónap alatt 1,5 C-fok hőmérsékletesés!  Ha ez tartós marad, akkor az AMO lefele fordulását láthatjuk, aminek hosszútávú következménye az északi féltekének hőmérséklet-esése, az északi jég újbóli növekedése lesz. A következő hónapok eldöntik, hogy ez valóban tartós marad, vagy csak egy nagyobb negatív kilengésnek lehet ezt tekinteni, és az AMO-index visszakapaszkodik a  jelenlegi csúcsára.

    Mindet összevetve, az angliai hőhullámról elmondhatjuk hogy nem  precedens nélküli, és a kiváltó oka is olyan jelegű esemény lehet, amely hosszabb távon nem a világvégét, hanem ellenkezőleg,  a lehűlést  eredményezi majd.

A többi "rendkívüli" eseménnyel a következő napokban fogok foglalkozni... 
 

Megjegyzések

  1. Svédországban mindenesetre elmúlt. Uppsalában annyi eső esett, h elöntötte az aluljárókat, és szerencsére az “apokaliptikus” erdőtüzeknek is annyi. No de sebaj, a mainstream most nekiállt a hét közepére várható portugáliai 50 fokokkal riogatni :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019