Paleo-klímatikus hőmérséklet-rekonstrukciók

Egyre több paleo-klímatikai tanulmány jelenik meg, amelyekkel a kutatók igyekeznek rekonstruálni millió évekre visszamenően a hőmérséklet alakulását.
Egy ilyen, a  NOAA által is elfogadott tanulmány (Bitanja - https://www.ncdc.noaa.gov/paleo-search/study/11933) 3 millió év klímáját rekonstruálja az óceáni üledék oxigén izotóp tartalmának változásaiból.

 Az alábbi grafikonon az eredmény látható, összevetve az utóbbi pár százezer év jégmintái alapján kapott értékekkel:

forrás: https://oz4caster.wordpress.com/paleo-climate/
 A jelenlegi interglaciális korszak a jelent jelentő 0-s beosztásnál látható a vízszintes tengelyen, a modern "normális" hőmérsékleti érték pedig a függőleges tengely 0 -s értéke.
 Jól látható, hogy a jelenlegi "meleg" nem példa-nélküli .

Nagyítsunk egy kicsit az időskálán:
   - 1 millió év:

- 500,000 év:
 - 2000 év:
A fenti grafikonon már csak a jégminták alapján rekonstruált hőmérséklet látható (de a fenti grafikonokon jól látható volt az egyezés) és a modern műszeres, mért hőmérsékleti értékek (Hadcrut).
  Jól kivehető, hogy a modern melegedés, sem ütemében, sem mértékében nem tekinthető kiemelkedőnek: vannak meredekebb ugrások, illetve magasabb értékek bőven.
 Természetesen ez nem cáfolja a mostani melegedés emberi tényezőjét, de azt a fő érvet igen, hogy a mostani melegedés annyira előzmény-nélküli, hogy csakis az ember okozhatja.

Egy másik érdekesség, ami az 500,000 éves grafikonon vehető ki jobban, hogy  a mostani interglaciális leginkább az ezelőtt 400,000 évvelire hasonlít a legjobban: hosszabb mint az előző 3.

Az alábbi összehasonlító grafikonon is jól kivehető ez:

  
Itt, az utóbbi 5 jégkorszakból történő kilábalás látható, az időskála 0-s értéke azt jelenti, hogy mikor érte el a felmelegedés a mostani normál értéket.  A jelenlegi hőmérséklet alakulása, a vastag vörös görbe, jól követi a lila, 400,000 évvel ezelőtti hőmérséklet görbéjét. Az azután következő 3, kb. 100,000 évente jelentkező interglaciális mind rövidebb és melegebb volt a mostaninál. (kék, zöld, sárga görbék).  Ezek meredekebben, és magasabbra ugrottak, és a sárga kivételével, aminek volt egy hosszabb második csúcsa is, sokkal hamarabb vissza is estek.   Tehát, egyelőre követjük a lila, 400,000 évvel ezelőtti ciklust.  Ha ez így marad, akkor benne van a pakliban még egy pár-ezer évig tartó 2-3 fokos melegedés is.
  Véleményem szerint ezen a pályán vagyunk, lassú felmelegedés, kisebb ciklusokkal tarkítva (1000 éves ciklus, 60-80 éves AMO és PDO, 3-5 éves ENSO).  
   A hőmérséklet növekedési trendje sokkal inkább ezt a lassú ritmust követi, a kisebb ciklusok pedig remekül "megzavarták"  a "modern" tudósokat, illetve önjelölt "tudósokat", akik e rövid ciklusok felszálló ága alapján lineárisan hosszabbítják  a hőmérsékleti értékek emelkedését:
 - a mérsékeltebb vészmadarak az utóbbi 30-40 év emelkedését gondolják tartósnak, ezért jósolnak 2-3 fokot a század végére
- a hevesebbek szerint pedig már pár év múlva elérjük az a 2-3 fokot, ez pedig ugyanaz mintha a legutóbbi  ENSO ciklust hosszabbítanánk meg.
A fenti grafikonon jól látható, hogy a legutóbbi ENSO ciklus 2016-os csúcsa után szép lassan visszatérünk az azelőtti átlag (2002-2015) közelébe. Azért közelébe, mert egy picit magasabban maradunk. Ez a "pici" az, amivel ténylegesen emelkedünk.

Nézzük ugyanezt az AMO ciklusra is:

Itt is szépen kivehető a lassan emelkedő ciklus.  Ebbe "nyúltak" egy kicsit bele modern tudósaink, eltüntetve a XX. század közepén történt melegedést, folyamatosnak és sokkal meredekebbnek kihozva azt. A nem kozmetikázott adatok jól mutatják, hogy a globális hőmérsékletre is jelentős hatással van az AMO ciklus (de főleg az Északi féltekére) és a többi tényezővel egyetemben (PDO ciklus, Nap-tevékenység integrálja) egy ciklikusan változó, de lassú emelkedés történik:



 Jelenleg az AMO ciklus több évig tartó csúcsán vagyunk.  2020-2030 között nagy eséllyel visszaesünk a 80-as, 90-es évek értékeire, majd 2060-2070 körül fogjuk meghaladni újból a mostani csúcsokat. Ez a "lassú" melegedés vezethet el a pár-ezer éves 2-3 fokos melegedéshez. Persze történhet bármi, amivel nem számolunk, lehetnek fel nem tárt, még nem észlelt ciklusok, illetve más tényezők. Igen, az ember is. Mert kétségkívül hatunk a klímára is.  De egyelőre annyit nem, hogy ettől hamarosan elpatkoljunk...

Megjegyzések

  1. Ez ismét figyelemre méltó kis összeállítás.
    Megint csak köszönni tudom a fáradtságot.
    Viszont azon gondolkodom ,tényleg csak tized fokokat jelent-e a jelenleg Kína által kibocsátott szennyező anyagok pl kéndioxid ,,hőtükör,, képző hatása?
    Ez esetben lehet hogy ember nélkül egy másik,akár meredekebben emelkedő görbe meredne a képzeletbeli kutatóra.
    Természetesen ha eltekintünk a szén.dioxid vitatott hatásától.
    Mindenesetre mivel jelenleg melegünk van ez hajlamosítja a dolgozót a borús jóslatok elfogadására :)
    Még olvasom A.T.-t és úgy veszem észre hogy ő is leselkedik itt,mert álláspontja jelentősen finomodott.
    A hivatalos tudomány viszont egyre jobban ,,belehúz,,.
    Nagyon kíváncsi leszek mi lesz mondjuk 5 év múlva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. -Kína nem szennyez annyit, mint a fejlett országok a 70-es, 80-as években. Egyes tudósok szerint pont azért meredekebb a melegedési görbe mostanában, mert egyre tisztább a levegő, nem tud annyira érvényesülni az aeroszolok hűtő hatása...
      Itt közép-Európában egy ideje melegebb van a szokásosnál, de a globális átlag még mindig csökken az El-Nino vége óta.
      A.T. óvatosabb lett és egy picivel komplexebben látja a helyzetet egyes kommentelőihez képest.
      Mi lesz 5 év múlva? Nagy változás még nem lesz, egy picivel melegebb lesz, vagy egy picivel hidegebb. Nagy változás még nem lesz semmilyen irányba.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019