Napi érdekesség - 71 - SSTA

SSTA - Tengerfelszín-hőmérséklet anomália

   Olvasgatom az egyik legnagyobb vészmadár - Guy Mcpherson - oldalát (https://guymcpherson.com/climate-chaos/climate-change-summary-and-update/) és felfigyeltem egy furcsa állításra, miszerint  már 2014 májusában a tengerfelszíni hőmérséklet anomália az 1979-2000 bázishoz viszonyítva 1.25 fok Celsius volt, és ez 1,7 fok C-al van az 1880-as szint fölött. Egy link következik egy másik vészmadár blogger lapjára ( https://robertscribbler.com/2014/05/22/global-sea-surface-temperatures-increase-to-extraordinary-1-25-c-anomaly-as-el-nino-tightens-grip-on-pacific/ ), ahol egy Climate reanalyzer  térkép látszik:




 Eszerint, 2014 május 22.-én a globális SSTA 1.25 °C-al volt magasabb az 1979-2000 átlagától.

Nézzük az aktuális értéket:


A jelenlegi globális anomália, 0.31°C az 1971-2000 bázishoz képest.

Megfigyelhető, hogy itt a bázis más: a 2014-es értéknél az 1979-2000, míg itt az 1971-2000 intervallum szerepel.
A második térképnél/értéknél bejön pluszba az 1971-1978-as intervallum, ami a bázisértéken lefele kell módosítson, mivel "az óceánok felszíne állandóan melegszik a CO2-nak köszönhetően", tehát abban az intervallumban még hidegebb volt az óceán felszíne mint 1979-től errefelé.
     A két érték alapján azt lehet elmondani, hogy mindössze 3 év alatt a globális óceáni vízfelszín hőmérséklet 0.96°C-nál (1.25-0.31) is nagyobb értékkel csökkent. A báziskülönbség  miatt van ez a pontatlanság, mert nincs információ arról, hogy az egyik bázisból hiányzó 8 év, pontosan mennyivel volt hidegebb. 

 E hiányzó 8 év ellenére is ki lehet jelenteni, hogy valami nagyon nincs rendben a vízfelszín hőmérsékletekkel.

 Több szcenárió is szóba jöhet:

     A. Nem helyes a 2014-es érték. Ha 2014-ben nem volt ekkora az anomália, azt jelenti, hogy Guy Mcpherson-ék hibás értékekre hivatkoznak és innentől dől minden amit ők előrejeleznek, mert már a kiindulási alapjuk helytelen.
        B.  Nem helyes a 2017-es érték. Ez azt jelenti, hogy a Maine-i egyetem weblapja a ClimateReanalyzer.org nem szolgáltat hiteles adatokat, tehát ezekből kiindulni nem lehet. Ugyanis, ha a 2014-es értéket tételezzük fel helyesnek, akkor mostanra már jóval melegebb kellene legyen az óceán és nem 1 fokkal hidegebb, mint ahogyan most jelzik.
        C. Helyes mindkét érték.  Ez esetben nem helyes Guy MCPherson-ék elmélete és előrejelzése, hiszen ezt az 1 fokos hőmérséklet esést ezzel nem lehet sehogy-se megmagyarázni.

  Bármelyik variáns is érvényes, elmondható, hogy vagy nincsenek pontos adataink, és ez esetben ezekre bármilyen előrejelzést építeni lehetetlen, vagy megvagyunk mentve, illetve nem, mert inkább a megsülés helyett megfagyni fogunk, mert 3 év alatt ekkora csökkenés, az horribilis. 
    Így vagy úgy, de Guy Mcpherson elméletét egyik variáns sem támasztja alá. Még-egy vészmadár kipipálva!
 

Megjegyzések

  1. Fontos megfigyelni a bázisértékeknél nem csak az adott időszak kiinduló időpontját, végét, de a tartalmát is a 2014-es az a CFSR Basis azaz CLIMATE FORECAST SYSTEM REANALYSIS és az egy GFS. /Global Forcast System/ térkép alatt található mig a friss 2017-es az már "Daily Average" és a bázis adat az nem az előrejelzett értékre vonatkozik! Tehát nem ajánlatos az almát a körtével összehasonlítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a pontosítást, mindenképpen illik tudni erről is, de a lényegen nem változtat: nem lehet világvégét jósolni ezen adatok alapján. G. Mcpherson és R. Scribbler is ezt teszik, ráadásul ők is helytelenül hivatkoznak ezekre a magas értékekre, amelyek egy előrejelzett bázison alapulnak.
      A lenti linken már nincsenek SSTA adatok. Régebb voltak, és én is meglepődtem, amikor ráakartam keresni a 2014-es májusi értékekre, de sem itt, sem máshol ilyet nem találtam. Így marad ez a két érték és a köztük levő nagy különbség, amivel nincs amit kezdeni.
      Egyesek ezzel a magas értékkel riogatnak, mi pedig próbálunk eligazodni ebben az adatdzsungelben, lehet, hogy a valóságtól hogy mi is messze járva, de mindenképpen közelebb, mint a notórius vészmadarak.

      Törlés
  2. 38 évre visszamenőleg itt lehet azonos alapú bázisértékekre való keresést kezdeményezni és korrekt következtetéseket levonni --> http://cci-reanalyzer.org/reanalysis/daily_maps/

    VálaszTörlés
  3. Ezek szerint az "A" verzió lép életbe, mert ezek szerint a 2014-es adatokat nézni kb. fölösleges.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a 2014-es érték egy előrejelzett értékekből kiszámolt bázishoz viszonyít és emiatt nem ad valós értéket, innentől kezdve a vészmadarak nem valós adatokkal operálnak.
      Vízfelszíni hőmérsékleteknél is ajánlott inkább a műholdas méréseket és az ARGO bójarendszert figyelni, főleg, hogy ezek meg is egyeznek egymással:
      http://climate4you.com/images/MSU%20UAH%20SST%20GlobalMonthlyTempSince1979%20With37monthRunningAverage%20WithARGO.gif

      Törlés
  4. Szilárd,

    Vége a blogodnak, vagy tervezed, hogy lesznek még bejegyzések?

    VálaszTörlés
  5. Szilárd vagy megfagyott a globális felmelegedésben, vagy Tibor báék tüntették el :)
    Én is szívesen olvasnék még.

    VálaszTörlés
  6. Először is elnézést kérek minden olvasómtól, hogy minden magyarázat nélkül eltűntem, megszakítva a viszonylag rendszeres bejegyzéseim sorát.
    Nem szeretek magyarázkodni, és mindent arra fogni, hogy rendkívül elfoglalt voltam, mert egy megérdemelt lustaság is társult e mellé.
    Ennek lassan vége, összeszedem magam, és nemsokára jelentkezem!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019