Napi érdekesség - 69 - Hosszútávú trend

   A vészmadarak általában azt vetik a szkeptikusak szemére, hogy nem a rövidtávú trendeket, hanem a hosszútávúakat kell figyelembe venni (jég, hőmérséklet, stb.). Nekik hoztam a következő ábrát, ami a GISP2 (grönlandi jégminták elemzése) alapján az utóbbi 10.000  év hőmérsékletét ábrázolja:



  • a fenti ábrán a Holocén interglaciális két szakasza látható, a viszonylag stabil korai-Holocén, illetve a jelenkori Holocén (utóbbi 3000 év).  
  • a legutóbbi évezred  (1000AD – 2000AD) az egész Holocén  leghidegebb évezrede volt.
  • a jelenkori Holocén kiemelkedő csúcspontjai (Holocene Climate Optimum – Minoan – Roman – Medieval – Modern) egyre lennebb vannak
  • a korai Holocén 7-8000 éve stabilnak mondható a  ~0.007 °C/évezred csökkenésével.
  • de a jelenkori Holocén korszakban valami történt i.e. 1000 körül, mert a csökkenő trend 20-szorossra gyorsult, 0.14 °C/évezred értékkel.
  • a Holocén interglaciális már 10-11.000 éve tart, és az ezt megelőző interglaciálisok időtartalma alapján már a végét járja, és akár már ebben a évszázadban, a következőben, de legalábbis a következő évezredben eljöhet a vége.
  •  a jelenleg tartó, a Kis Jégkorszakból való kilábalást okozó felmelegedést a  vészmadarak elnevezték a Nagy Antropogén Globális Felmelegedésnek, de nagy valószínűséggel ez majd csak egy kis zajként fog megjelenni a 3 évezrede tartó viszonylag gyors hűlésű trendben, amit nemsokára egy még gyorsabb, jégkorszakba való zuhanás fog követni. 
  Szóval, örvendjünk, amíg a kellemes klíma tart, mert a jégkorszak küszöbén vagyunk, és megjósolhatatlan, hogy ez mikor következik be. 

   Szörnyülködve olvasom, hogy értelmes emberek azon agyalnak, hogy  geo-engineering módszerekkel, hogyan lehetne mesterségesen hűteni a klímát.
     Képzeljük el mi történik, ha az idei januári viszonyokra még rásegítünk egy pár mínusz fokot.
    Ugyanakkor a közelmúlt megkímélt az erősebb vulkánkitörésektől, ami köztudottan jelentős, ideiglenes lehűlést képes előidézni globális szinten is. Egy ilyen esemény bekövetkezte is csak idő kérdése és a rákövetkező télen a mostani januári viszonyoknál sokkal rosszabbal is szembekerülhetünk. 
    Az hogy a klíma merre tart, azt csak megfigyelni tudjuk, fölösleges vészmadárkodni, és akár a megsüléstől, akár a megfagyástól rettegni. 
    Értelmes ember hátradől, figyeli a folyamatokat, reálisan látja a különböző trendeket, nem pánikol, hanem jókat derül a vészmadarak tudományos köntösbe bújtatott dogmatikus hitén.

    Megjegyzések

    1. Az a baj, hogy a klima-ijesztgetes gyakorlatilag ugyanolyan vallas, mint a tobbi. (vegetarianusok, kommunistak, stb.)
      Eppen emiatt teljesen felesleges mar megprobalni is meggyozni a hivoket.
      Az ervek nem fognak mukodni.
      En, szemely szerint nagyon orulok neki, hogy nem ment el az esze teljesen mindenkinek, es lehet a neten latni jozan, megfontolt embereket is, akik megprobaljak a tudomanyossag igenyevel megkozeliteni a temat.

      VálaszTörlés
    2. Köszönöm a bátorító szavakat, így van, a hívőket nehéz meggyőzni, már ott elakadunk, hogy arról meggyőzzem őket, hogy hívők...
      Így a blogom már inkább azoknak szól, akik tudják mi a dörgés, csak nincs idejük az adatbányászatra. Nekik próbálok egy kevés érdekesebb adatot összeszedni, a teljesség igénye nélkül, az egyre fogyó szabadidőmben.

      VálaszTörlés
    3. Érdekes adatsor, de azért ne felejtsük, hogy pusztán a grönlandi mérésekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ugyanis tudomásom szerint más helyekről (pl.: Antarktisz) származó hasonló mérési eredmények teljesen mást mutatnak a múltra vonatkozóan.
      Persze a jégkorszakra talán egész jó alap a grönlandi adatsor, mert a déli félteke nem csak alapvetően enyhébb valamivel, de a korábbi jégkorszak is hamarabb véget ért ott.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. Nem állítom azt, hogy még a mi időnkben jégkorszakba zuhanunk. Egyelőre melegszünk, részben természetes okokból,részben emberi hatások következtében is. De ha felemeljük a fejünket a rövidtávú dolgokból, és visszatekintünk a múltra, és a hosszútávú trendeket vizsgáljuk, akkor előbb-utóbb következik a jégkorszak. Ez jól látszik az antarktiszi jégmintákból is: https://edmhdotme.files.wordpress.com/2015/06/screen-shot-2017-01-02-at-18-30-47.png?w=960
        A mostani interglaciális hidegebb, mint az előzőek, és egyelőre tovább tart, kérdés, mikor lesz vége?

        Törlés

    Megjegyzés küldése

    Népszerű bejegyzések ezen a blogon

    Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

    Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

    2019