Napi érdekesség - 59 - Mi a helyzet Grönlandon?

    Kevés szó esik a negatív visszacsatolásokról a médiában, a vészmadarak csak a pozitívakra fókuszálnak.  Nemigen hallunk pl. arról, hogy a kisebb jégkiterjedés  következtében, az óceánok hővesztesége megnő, mert hiányzik a hőszigetelő jégréteg a vízfelszínen. 
   Arról sem tudósítanak minket, hogy a "meleg" sarki vidékeken mennyivel több hó hull az átlagoshoz képest. Nemrég írtam arról, hogy az északi féltekén a nagyobb havas felület fényvisszaverő hatása milyen jelentős (http://klimahiszteria.blogspot.ro/2016/12/napi-erdekesseg-57-albedo.html), most csak egy érdekes adatra hívnám fel a figyelmet, ami szintén a megnövekedett szilárd csapadékból adódik: a Grönlandi felszíni felhalmozódott tömegmérleg (Acc. SMB) értékeire:
forrás: http://beta.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/

2017 január elején, a szeptembertől tartó grönlandi télen, elértük a 400 Gt felhalmozódott  jég (hó) tömeget! Ezen a napon 2012-ben ez az érték 250 Gt alatt volt és a sokéves (1990-2013) átlag sem éri el a 300 Gt-t.
 Ez a plusztömeg (megkötött víz) most csökkenti a globális tengerszintet, majd nyáron felgyorsíthatja (a súlyánál fogva) a gravitáció miatt a tengervízbe omló gleccsereket, növelve a grönlandi jégveszteséget, illetve a tengerszintet. Na erről majd fogunk hallani!   
  A grönlandi teljes jégtömeg-mérleget (Total SMB) a GRACE műholdas mérések 1999-es bevezetése óta ismerjük, és az minden évben negatív, tehát a hóhullás/olvadás mérlegéből adódó nyereség nem tudja ellensúlyozni a Grönland partjainál a tengerbe kerülő jégveszteséget.   Ez utóbbi főleg természetes folyamat és globális melegedés vagy hűlés ellenére folyatódik, a gravitáció teszi a dolgát, és 1999 óta átlagosan 232 Gt-al csökken a grönlandi jég. Az utóbbi években viszont az össz-jégveszteség értéke nem éri el az átlagot, 2014 ápr. - 2015 ápr között 190 Gt volt, míg 2015 ápr.-2016 ápr. között 191 Gt. Kíváncsi leszek a 2016 ápr. - 2017 ápr. értékre, hiszen a tavalyi magas értéknél (300 Gt- január elején) az idén majdnem 100 Gt-val fennebb járunk, és ez jelentősen fogja csökkenteni a végső össz-jégveszteség értékét.
Szóval újból kinéz, egy (ezúttal jóval) átlagon aluli jégvesztesség Grönlandon. A 2012-es rekord veszteség óta (amikor a hóhullás/olvadás mérlege 0 lett) ez már az 5. év lesz, amikor átlag alatti olvadást fogunk jegyezni. 
Még egy érdekesség a végére:
A NOAA 2016-os ARTIC Report Card  (http://www.arctic.noaa.gov/Report-Card/Report-Card-2016/ArtMID/5022/ArticleID/277/Greenland-Ice-Sheet) alapján , ahonnan fenti adatok is származnak, egy újabb érdekes adat a grönlandi gleccserekről: 2016 folyamán a 45 gleccserből 22-nél volt visszahúzódás, 12 stabil volt és 11-nél jegyeztek fel előrenyomulást. Az össz-mérleg az -60 km2 volt.
   2012 óta a gleccsereknél jelentkező veszteség trendje is megtörni látszik:
         Minden adatból az következik, hogy globális felmelegedés ide vagy oda, a Grönlandi olvadás, akár jégtömeg-mérlegeket, akár a gleccserek felszíni veszteségeit nézzük, a közhiedelemmel ellentétben nemhogy nem gyorsul, hanem a pontos mérések elkezdése óta, a legalacsonyabb sebességet mutatja!   
    Jusson ez eszünkbe,  amikor a médiában a grönlandi gyorsuló olvadásról hallunk/olvasunk.


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019