Napi érdekesség - 58 - HIDEG

Magyarszágon (de úgy általában Európában) 3 hónapja az átlagnál hűvösebb van.

December:
 



November:

Október:


  Azonban egyelőre szerencsésebbek vagyunk, mint a tőlünk keletre levő területek, ahol extrém-hideg tombol.

Az előrejelzése szerint a keleti hideg egyre közelebb kerül hozzánk:
Előrejelzés január 7.-ére:

Az átlaghoz képest 20 fokkal is hidegebb levegő jövő hét végére már eléri Erdélyt. Lesz óbégatás, ha ez a hideg tovább terjeszkedik nyugat felé! 
Ez még bizonytalan kimenetelű, de az már tény, hogy a hideg ősz után, egyelőre úgy tűnik, hogy a tél sem lesz  meleg.  

Megjegyzések

  1. Az északi jég most elég nagy ütemben fagy vissza, elég gyakran fordított arányosságot lehet felfedezni az északi sarki és az európai hőmérsékletek között (mondjuk ez csak személyes bizonytalan tapasztalatom). Elképzelhető szerinted, hogy 1-2 héten belül véget ér a hideg? Mert mifelénk november vége óta összesen 3-4 nap volt, amikor egyáltalán nappal 0°C fölé kúszott a hőmérséklet, és ez elég lehangoló. Vagy ilyen következtetést ezekből az adatokból nem lehet levonni?

    VálaszTörlés
  2. Egyértelműen nem lehet levonni. Tény, hogy szeptember közepe óta az átlagnál hidegebb van a térségünkben, a sarkon meg melegebb. Minden hő a sarkok felé irányul most, ahol rekord mértékben távozik a Földről. Hogy ez meddig tart, azt nem lehet tudni. Itt már csak nézők vagyunk, hátra kell dőlni és figyelni az eseményeket. A rövidtávú modellek sem teljesítenek jól. Az év végén még úgy nézett ki, hogy a -20 fok körüli hőmérséklet csak január közepén éri el Magyarországot, azt, hogy már 4-5 napon belül, egyik modell sem jósolta meg.
    Megérzésem szerint, egy jó ideig még eltart az átlagnál hűvösebb idő, kisebb-nagyobb hullámzásokkal. Látva az elmúlt hónapok tendenciáját és a tengerfelszín hőmérséklet csökkenését is, az teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy 2017 már nem lesz rekord meleg év.
    Amúgy 2016 is, mind az UAH és RSS szerint is, csak 0,02 fok C-al volt melegebb 1998-nál. Sok ez 18 év alatt? Szerintem egyáltalán nem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019