Napi érdekesség - 49 - Különös állapotok az északi féltekén

Különösen kezdődik az északi féltekén a tél:

  - az igazán korán (szeptember eleje) induló meredek emelkedés a jégkiterjedésben október elején látványosan megtorpant, majdnem vízszintesen haladt a görbe a hónap közepéig,  majd egy kis időre visszatért a normális szintű emelkedés, hogy a hónap végére ismét szokatlanul lelassuljon.
Az eredmény a következő grafikonon látszik, november elején sosem volt ennyire kevés jég az északi sarkon:

A jégtérfogat tartja magát egy kicsit, és némileg vastagabb a jég, mint a rekord 2012-ős évben, de ha ez az időjárás folytatódik, akkor nem kétséges, hogy ebben a jég-mutatóban is a legalacsonyabb szintre kerülünk nemsokára:


 Az eredmények a szokatlanul "meleg" (azért mínusz fokokról van szó) levegő hőmérsékleteknek köszönhetőek, amelyhez társul a szokatlanul meleg vízfelszín anomália is a jeget körbevevő óceánban:

A sarki zóna (a szélességi 80° fölött)  hőmérséklete
Vízfelszín hőmérséklet-anomáliák


Ha megnézünk egy hőmérsékleti térképet, különös dolog tárul a szemünk elé: Ázsia nagy részén és Kanadában pont olyan hideg van, mint a sarki zónában! 

Hőmérsékletek - Október 31
 Az október különösen hideg volt Európában is, nemcsak a fent említett zónákban:

Hőmérsékleti anomália térkép - október
 A fenti térképen egész Európa bekékült, 1-3 fokkal hidegebb volt egy teljes hónapon át! Hasonlóan átlagalatti hőmérsékleteket mértek egész októberben Ausztráliában, Dél-Amerikában és Észak-Amerika északi részén is. Ázsiában szokatlanul hideg van, egyes részein, különösen az utóbbi héten,  több mint 10 fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál:

Ázsia hőmérsékleti anomáliák, okt. 25-31
Ezek az extrém állapotok arra késztetik mindkét véglet vészmadarait, hogy hangos huhogásba kezdjenek:
    - az egyik kategória a jég katasztrofális állapotát helyezi előtérbe ( és most nem alaptalanul ) és jégmentes jövőt vetít előre ( ez még korai)
   - érdekes a másik véglet: egyes tudósok már régen hangoztatják, hogy jégkorszak következik és annak kezdete pont egy ilyen állandósult jetstream-anomália, amely teret enged, hogy a hideg levegő ellepje ÉszakAmerikát, Európát és Ázsiát, gyakorlatilag a teljes északi félteket.
     Érdekes elmélet, mert októberben valóban az látszik, hogy a hőmérséklet próbál kiegyenlítődni és Ázsiában már az északi sarkival megegyező hőmérsékletek vannak.  Ami szokatlan, hogy ez nem egy pár napos lehűlés (ahogy eddig volt), hanem egy állandósuló mintának látszik.
     Érdemes lenne azután kutatni, hogy a jégkorszakokban milyen volt a sarkok hőmérséklete a délibb zónákhoz viszonyítva,  mert nem biztos, hogy egységesen volt hidegebb mindenütt! 
   
    Érdekes időket élünk klíma szempontból is, kíváncsi vagyok mit hoz az idei tél, mindenképpen érdemes lesz követni a hőmérsékletek alakulását, úgy a sarkon, mind lennebb. Valami azt súgja, hogy ez a minta folytatódni fog és nagyon kemény telünk lesz. De mivel az időjárásban, s főleg annak előrejelzésében nem igazán lehet bízni (a  modellek és az ismereteink is hiányosak) , így ez csak egy érdekes elmélet és előrejelzés, semmi több. Csak a vészmadarak tudják előre, hogy mit hoz a holnap, és az sem zavarja őket, hogy rendszeresen pofára esnek, felkelnek, folyatják a huhogást.
     Egy biztos: a jég nem fog eltűnni jövő őszre sem, és az időjárásban szokatlan minták jelentek meg, de ezek végkimenetele egyelőre még ismeretlen.
 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019