Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 43 - A "veszélyes" tengerszint emelkedés

 

A "veszélyes" tengerszint emelkedés     Érdekes cikket közölt a Nature folyóirat (http://www.nature.com/nclimate/journal/v6/n9/full/nclimate3111.html):  egy kutató csoport azt vizsgálta, hogyan változott az utóbbi 30 évben a Földön a vízfelületek területe. 
    Az eredmény a következő lett: "Earth's surface gained 115,000 km2 of water and 173,000 km2 of land over the past 30 years, including 20,135 km2 of water and 33,700 km2 of land in coastal areas." (idézet a cikkből).
    Tehát a szárazföldön  115,000 km2 került víz alá, illetve 173,000 km2 felületű víz tűnt el (kiszáradás, lecsapolás, stb. következményeként). 
     De ami, még érdekesebb, hogy külön vizsgálták a parti zónákat, és itt érdekes a mérleg: a víz birtokba vett 20,135 km2 -t, úgy hogy a szárazföld 33,700km2 -el gyarapodott!
    Szóval, az elmúlt 30 évben a  folyamatos globális felmelegedés okozta folyamatosan emelkedő tengerszint erre volt képes? Ennyire veszélyesen növekszik a tengerszint, hogy közben egyre több a part-menti terület? A kutatók ezt többek között azzal magyarázzák, hogy a nagy folyók által a tengerbe hordott hordalék nagyobb ütemben tölti fel a tengereket, és veszi vissza szárazföldet, mint amilyen mértékben  önti el a szárazföldet a megemelkedett szintű víz. A másik ok a tektonikai mozgásokra vezethető vissza, egyetlen part sincs nyugalomban, vagy süllyednek, vagy emelkednek:
A lényeg, hogy az összhatás pozitív, tehát jelenleg a szárazföld áll nyerésre. 

Nézzünk egy pár grafikont:

-a hivatalos tengerszint emelkedés:
 
 - 
- a műholdas altimetriai mérések eredménye:

 

- a mareográfok (tide gauges) által mért emelkedés (Holgate-féle 9 állomás adatai): Bármelyik grafikont nézzük, gyorsuló tengerszint-emelkedést egyik sem mutat, látható, hogy a mérések kezdete óta ugyanabban a megszokott ritmusban emelkedik tovább.

A veszélyes, gyorsan emelkedő tengerszint csak a vészmadár klimatológusok elméleti modelljeikben létezik, amelyeket a valóság nem igazol! 

Illetve itt is próbálkoznak a maszatolással ugyanazok az arcok:


A New York Times nemrég közölt egy cikket, Elkezdődött a partok víz alá kerülése címmel (http://www.nytimes.com/2016/09/04/science/flooding-of-coast-caused-by-global-warming-has-already-begun.html?_r=1 ). Természetesen az ember által okozott globális felmelegedés nyakába varrja az egészet
("For decades, as the global warming created by human emissions caused land ice to melt and ocean water to expand..."). Ugyanakkor megemlíti egy adott ponton, hogy a szárazföld is süllyed ("...because the land is sinking..."). BINGÓ!

Szóval:
 - van egy állandó ütemben emelkedő vízszint, amely a jégkorszakból való kijövetel óta tart, semmilyen gyorsulás nincs,
 - van, ahol a föld süllyed, van ahol emelkedik
 - a fentiek miatt teljesen természetes, hogy vannak és lesznek zónák, amelyeket elönt a víz
- a tájékozatlan vagy rosszindulatú újságírók ezt mindig is kihasználják és kifogják használni arra, hogy a szintén kevésbé tájékozott embereket rémisztgessék.
- s talán az embereknek is kellene szólni, hogy folyók árterületén, a tengerek, óceánok partján hosszú távra ne tervezzenek/építkezzenek. A régi, természetközeli emberek tudták ezt, és a könnyen újra építhető viskóikat cölöpökre helyezték. Ők nem jajveszékeltek, ha a természet időnként tönkretette, végezték tovább a dolgukat és nem harcoltak és tüntettek a képzeletbeli ellenség ellen. A mai kor emberének mindig kell egy bűnbak és ezt a média készségesen elénk is tárja. Ideje volna ezen a téren is felébredni egy kicsit! 


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések