Vészmadarak - 1 - Monopole

 

Monopole

 

A  http://arctic-news.blogspot.com/ oldalt sokan egy magas színvonalú tudományos blognak tekintik, ahol naprakész, pontos információkat kapunk a klíma állapotáról és az irányról amerre tartunk.
Kiragadok most egy ábrát a legutóbbi bejegyzésükből, hogy megvizsgáljuk mennyire objektíven tájékoztatnak:

 Sam Carana úr arról tájékoztat bennünket, hogy az északi-sarki óceán vize 15.8 fokos, 13 fokkal meghaladva az átlagot és, hogy megszűnt a 2 pólusú Föld, már csak az Antarktiszon van hideg.

 Hát, először is nézzük azt az állítást, hogy a sarki óceán vize 15.8 fokos. Az ábrán nincs megemlítve, hogy felszíni hőmérsékletről van-e szó, illetve, hogy egy pontban mért hőmérsékletről van szó, így az a kép alakul ki a felületes szemlélőben, hogy a sarki óceánban lassan-lassan fürödni lehet.
Pedig az, hogy bizonyos pontokban, ahol a Golf-áramlat a felszínre bukkan, igen magas, a környezettől jelentősen eltérő hőmérsékletet lehet mérni, nem újdonság, mindig is így volt.

Itt lehet látni, hogy vannak ilyen "hot spot"-ok (a zöld karika Svalbardtól délre), de az egész sarki-óceán felszíni hőmérsékletét nem lehet egy kalap alá venni ezzel a hőmérséklettel.  
   
Sokkal pontosabb képet kapunk a sarki óceán hőmérsékleti állapotáról és változásáról az elmúlt években, ha az ARGO rendszer szondái által mért adatokat nézzük, ami nemcsak a felszínen, hanem 2000 m mélységig rendelkezik, átfogó és pontos hőmérsékleti adatokkal:


Ezen pedig az látszik, hogy az (AMO ciklusnak megfelelően - tehát a természetes változás irányának a medrében) északi sarok körüli (Circum-Arctic ) óceán hőmérséklete  jelentősen esett az elmúlt 12 évben.
Sam Carana elfelejti azt a tényt, hogy az északi féltekén nyár van, illetve, hogy a déli hideg zóna, a földrajzi körülmények miatt, sokkal nagyobb és egy manipulatív, a déli irányba elfordított térképen próbálja bizonygatni, hogy eltűnt az északi sarki hideg.

Ha viszont így nézzük meg a két sarki zóna hőmérsékletét, látható, hogy nem tűnt el az északi hideg sem:

Sőt, ha figyelembe vesszük a DMI grafikonját, akkor az is látszik, hogy egész júniusban az átlagnál hidegebb volt a sarki zónában:

Összegezve, se a sarki óceán hőmérséklete, se az utóbbi hónap levegő hőmérséklete nem indokolja az Arcit News-ön megjelent  ábrát, az tökéletes mintapéldánya  a magas fokon űzött, tudománytalan, manipulatív vészmadárkodásnak, félrevezetésnek. 
Azt legalább megemlíti Sam Carana, hogy a déli sarkon hideg van. De, hogy ez mennyire tér el az átlagtól, azt már nem. 
Az alábbi ábrán az elmúlt 30 nap globális hőmérsékleti anomáliáját látjuk:

Az északi sarki zóna legnagyobb részén a fehér szín uralkodik, ami átlagos hőmérsékletet jelent, míg a déli részén a lila, ami az átlagtól jelentősen hidegebbet jelent.
 Így űzik magas fokon a félrevezetést a vészmadarak. A sorozat (Vészmadarak) folytatódik, hamarosan megismerkedhetünk más példányaival és félrevezető módszereikkel e vészmadaraknak.


Update:


+2 grafikon, ami a júniusi átlag alatti hőmérsékleteket igazolja:



Megjegyzések

  1. A DMI grafikon nem pont azt mutatja, hogy melegebb volt? Vagy én értelmezem rosszul a grafikont?

    VálaszTörlés
  2. A zöld vonal jelzi a sokéves átlagot. Látszik a téli-tavaszi nagy különbségű anomália, majd a 100. nap környékétől a hőmérséklet egyre jobban simul az átlaghoz és az utóbbi 20-25 napban alatta is marad.
    A kék vonal (ez zavart meg téged) a fagypontot jelenti.
    Ugyanaz más forrásból, azzal a különbséggel, hogy itt a fagypont alatti hőmérsékletet mutatnak: http://cires1.colorado.edu/~aslater/ARCTIC_TAIR/index_80_t2m.html
    Ez is a 80-as hosszúsági kör feletti hőmérsékleteket mutatja.
    Egy másik hasonló grafikonon is, ami az Északi-Jeges Óceán fölötti hőmérsékleteket mutatja, jól látszanak a júniusi átlag alatti értékek:
    http://cires1.colorado.edu/~aslater/ARCTIC_TAIR/
    Berakom a poszt végére is a 2 grafikont.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019