Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 31 - SIPN

SIPN

A Sea Ice Prediction Network (SIPN - https://www.arcus.org/sipn# ) minden évben felhívást tesz közzé, hogy a klímaszakértő tudósok és intézmények becsüljék meg az olvadási szezon végére (szeptember közepe) kialakuló jégkiterjedést az északi féltekén.
Ezen becsléseket a szeptember előtti 3 hónapban lehet megtenni, most közölték az első,  júniusi eredményeket:
A becslésekhez a kiindulópont a májusi, NSIDC által mért értékek. Látható, hogy a becslések a 3.4  és 5.2 millió km2 között vannak, 4.28 milliós átlaggal.

Érdekességek:
  •  Peter Wadhams professzor, aki évek óta a jég eltűnésével riogat, az előző évekkel ellentétben az idén nem küldte be az előrejelzését, de azt a napokban is megismételte: "az idén eltűnik a jég, de ha nem akkor jövőre"
  •  szokatlanul magas értéket közölt a NASA (5.2 mill.), ezzel első helyre is került.
Én még az év elején 3 millió fölötti értéket jósoltam Tibor bá blogján, és ezért az óvatos és látható, hogy realisztikus véleményért és más hasonló álláspont miatt, meg is kaptam a szkeptikus (és más sokkal "finomabb") jelzőt.

Messze van még szeptember és a jég nagyon érzékeny az időjárásra is. Egyre több tudós állítja, hogy a csökkenő Nap-tevékenységnek, amellett, hogy kevesebb a sugárzási energiája, szerepe van az egyre felhősebb időjárás kialakulásában is, és ezt geomágneses változásokkal magyarázzák. Tény, hogy a június, fenn az északi sarok környékén valóban az átlagosnál felhősebb volt és még az amúgy melegedéspárti, de sok érdekes és hasznos információval, elemzéssel jelentkező blog (http://neven1.typepad.com/blog/2016/06/asi-2016-update-3-crunch-time.html) is elismerte, hogy emiatt nagyon kevés olvadási tócsa, "melting ponds" alakult ki, ami előfeltétele lenne a későbbi nagyobb olvadásnak.
       Egy múltkori bejegyzésemben közöltem a DMI jégtérfogat grafikonját, azóta megjelent a PIOMAS értéke is és látható a grafikonjukon, hogy a térfogatcsökkenés lelassult júniusban és most már 2011 és 2012 fölött járunk, a 2010-es értéket érintve.


Láthatjuk, tehát, hogy a szakemberek jelentős része, még a melegedés pártiak is, azt jelzik előre, hogy nem lesz rekord alacsony jégkiterjedés az idén se.
Nagyon speciális időjárási körülmények szükségesek ahhoz, hogy ez megtörténjen, extrém meleg és napsütéses időszakok váltakozása a jeget szétszóró nagy energiájú viharokkal. Az időjárási előrejelzésekben egyelőre ennek nyoma sincs, tehát óvatosan kijelenthetjük, az idei rekord nagy valószínűséggel elmarad.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések