Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség 26 - A troposzféra melegedése

 

 A troposzféra melegedése

 A CO2 elmélet szerint a troposzférában ki kellene alakuljon egy forró zóna (hot spot), azonban az adatok egyre inkább az igazolják, hogy ez a hot spot hiányzik.

Az IPCC 4. jelentésében jelent meg a következő ábra:

  Atmospheric temperature change from 1890 to 1990 from (a) solar forcing, (b) volcanoes, (c) greenhouse gases, (d) ozone, (e) sulfate aerosols and (f) sum of all forcing (IPCC AR4).

 A (c) ábrán látható a CO2 hatása a troposzférára, míg az (f)-en az összes tényező együttes hatása.
Tehát ez az elmélet, ezt építik bele a számítógépes klíma-modellekbe és ezt az eredményt kellene kapjuk a mérések által a valóságban, mintegy igazolásul, hogy az elmélet rendben van.
 A troposzféra hőmérsékletét 2 független módszerrel is mérik, az egyik a meteorológiai ballonokra szerelt  rádiószondák (radiosondes - http://www.ua.nws.noaa.gov/factsheet.htm) és a már ismertetett műholdas mérések (RSS, UAH).

  És akkor hasonlítsuk össze a modellt és a valóságot :


 A rádiószondák adatai megegyeznek a műholdas mérések adataival és a hot spot egyáltalán nem jelenik meg.
A skepticalscience.com weblapon (annak a John Cook-nak lapja, aki önkényesen kitalálta a 97%-os konszenzust az AGW-t illetően - erről fogok majd írni bővebben), ahol minden AGW-t tagadó állítást próbálnak cáfolni, azt írják a konklúziónál, hogy az a hot spot valójában ott van, csak a gyenge rádioszondás és műholdas módszer nem képes azt kimutatni:  "Conversely, the data isn't conclusive enough to unequivocally say there is no hot spot." Tehát, az adatok szerint nincs hot spot, de a modell biztos nem téved és különben is, az adatok nem elegendőek, hogy kimutassák ennek hiányát. Cáfolat a'la John Cook.

Gavin Schmidt, Hansen utódja a NASA Gistempnél, szembesítve volt ezzel a problémával és elismerte, hogy a troposzféra kellene hamarabb melegedjen, de elhagyta a beszélgetést, amikor a partner feltette a kérdést, hogy akkor a melegedés hiánya nem jelent egy "ici-pici" problémát az AGW elméletet illetően:


Szóval ez egy kényelmetlen probléma az AGW-t hirdetőknek, mert a valóság újból és újból cáfolja az elméletüket. És a tudományos berkekben az energia arra megy el, hogy egymást cáfolják és nevetségessé tegyék, mert főleg az AGW pártiak szerint minden világos, mindent tudunk (the Science is settled) ahelyett, hogy elismerjék, hogy van még mit kutatni és igyekezzenek minél jobban megismerni és modellezni a valóságot.
 De remélem, hogy az elkövetkező évek, annyi bizonyítékot szolgáltatnak majd az AGW elmélet ellenében, hogy erre az összefogásra, és a helyes irányban való kutatásra, sor kerül majd.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések