Napi érdekesség - 19

A BEST adatbázis - 2 kisváros adatsora

A Berkeley egyetem is a globális hőmérsékletet számoló, független intézmények közé tartozik,ők hozták a létre a BEST adatbázist (http://berkeleyearth.org/).
 Adatforrásuk a különböző nemzeti meteorológiai intézmények állomásainak adatai. Mivel elég "transzparensek", letölthetőek állomásonként a havi nyers adatok, az általuk számolt "adjusted" adatokkal együtt.
Vizsgálgatva az adatokat arra a következtetésre jutottam, hogy a fővárosok és nagyobb városok adatait nem kozmetikázzák annyira, ellenben a kisebb városok adatainál már jelentős  múlthűtés, illetve jelenmelegítés jelentkezik.
Következzen két kisváros, Baja, és a székelyföldi Csíkszereda adatsora.
Grafikonon ábrázoltam a nyers (piros) és a BEST-ben kiszámolt (kék), évi átlaghőmérsékleteket illetve a lineáris trendeket.
A grafikonok kattintásra eredeti méretükben láthatóak:


A csíkszeredai adatoknál a következőt lehet leolvasni a grafikonról:
  - a lineáris trend szerint a hőmérséklet 5,9 °C-ról 6,25 °C-ra melegedett a vizsgált 52 év alatt (1961-2013) az eredeti, nyers adatok szerint. Ez 0,35 °C.
  - az adjusztált értékek lineáris trendje alapján, 5,45 °C-ról emelkedünk 6,65 °C-ra. Ez már 1,2 °C különbség.
 Tehát a BEST úgy látja, hogy az 52 év alatt mért,  0,35 °C hőmérséklet-emelkedés valójában  1,2 °C (szinte 4-szerese) és a globális hőmérsékletszámításba Csíkszereda ezzel az értékkel képviseli magát.
A grafikonon jól kivehető, hogy a bevált szokás szerint a múltat hűtik, a jelent melegítik.
 Pedig, ha az UHI-t (Urban Heat Island) helyesen vennék figyelembe, akkor valójában a mostani értékeket csökkenteni kellene. A megnövekedett autósforgalom, és betonépületek száma miatt a városban mért hőmérséklet nagyobb, mint 50 évvel ezelőtt. Tehát ugyanaz a hőmérő az 50 évvel ezelőtti körülmények között kevesebbet mutatna. Tehát az UHI korrekció az lenne, hogy a mostani nyers adatokat csökkentjük. A grafikonon jól látható, hogy ennek ellenkezője történik.
A bajai grafikonról is hasonló módszer olvasható le:
 - a nyers adatok szerint a hőmérséklet 10,41-ről nőtt 11,39-re illetve 10,05-ről 11,72-re az adjusztált értékek szerint.  Ez, a 38 év alatti  hőmérsékletkülönbség 0,69 °C-al való emelését jelenti.

Még egyszer a kérdés: miért hűtik a múltat és melegítik a jelent, amikor pl. az UHI miatt ez pont fordítva kellene történjen? Melyek azok a tényezők, amelyekkel az ilyen irányú beavatkozás megindokolható?
 Mivel ezekre a kérdésekre válasz nincs, marad az a feltételezés, hogy cél az, hogy a természetes határok között mozgó, valós melegedést olyan szinten nagyítsák fel, ami igazolja a tévesen kiszámolt CO2 hatást és ezzel az emberi felelősséget.
 Az emberi tevékenységből származó környezetszennyezést és a természetet túlzottan kizsigerelő tevékenységet én is elítélem. Tehát nem az az üzenetem, hogy nyugodtan eregethetjük tovább a levegőbe a szennyező anyagokat és ezzel a CO2-t is.  Hanem az, hogy a tudomány rossz helyen tapogatózik, ha a CO2-t teszi meg a főbűnösnek egy felnagyított és rosszul kiszámolt, nem jól modellezett természeti jelenségért.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019