Napi érdekesség - 18

Zuhanó globális hőmérséklet

 

     Az El-Nino elmúltával a globális hőmérséklet zuhanórepülésbe kezdett. Figyelemreméltó, hogy a déli féltekén már a sokévi (1979-2000) átlagot sem éri el a hőmérséklet!



Hasonlítsuk össze az El-Nino hatás csúcsán levő térképpel, február végéről:


Az El-Nino folyamán a meleg óceán átadta a hőt az atmoszférának. Ezt láthatjuk a februári térképen.
Júniusra ez a hő szép lassan elillant az űrbe. A CO2 elmélet szerint ez a nagymértékű lehűlés nem szabadott volna megtörténjen, a CO2 vissza kellett volna tartsa a hőt és a Föld egyre melegebb kellene legyen.

És az előrejelzés is érdekes. Június 13.-ára a globális anomália megközelíti a 0-t (0,05), míg a déli féltekén eléri a -0,41 °C-t.


Megjegyzések

  1. Tegnap sokat gondolkodtam azon a mondaton, hogy a CO2 elmélet szerint nem lett volna szabad ilyen gyorsan lehűlnie a globális klímának, de nem találtam magyarázatot. Tényleg érdekes kérdés, hogy ha olyan nagy a szerepe az üvegházgázoknak, akkor ilyen nagy mennyiségű hőtöbblet hogyan tud ilyen gyorsan eltávozni az atmoszférából.

    VálaszTörlés
  2. Ilyenkor mondják az AGW pártiak, hogy a hő az óceánok mélyén tárolódik. Csakhogy az ARGO rendszer adatai ezt nem támasztják alá. A hő elillant az űrbe! És a szárazabb levegőjű sarkoknál ez sokkal nagyobb mértékben megtörténik, mert az igazi üvegházhatású anyag az a vízpára. Tehát, amikor a sarkaknál az atmoszféra olyan "piros", mint az elmúlt hónapokban, akkor valójában a felgyűlt hő nagymértékben távozik a Földről.
    Ugyanez a helyzet a sivatagokban is. Nappal nagyon felmelegszik a napsugárzás hatására, de a kevés vízpára nem tudja megakadályozni az éjszakai lehűlést, és a déli 40-50 fok után gyakran van éjszaka 0 fok.
    Egy ilyen helyen lehetne megmérni a CO2 hatását, ismerve egy hosszabb periódusra, naponként, a páratartalmat, a napi hőmérséklet-különbségeket és a napi CO2 szintet.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019