Napi érdekesség - 7


Erdőtüzek


             Rengeteg erdőtűz van mostanában, a legutóbbi a kanadai volt, amelyről a média napi szinten tudósított, nem hagyva ki egyszer sem, hogy az ember okozta globális felmelegedés, az ebből fakadó szárazság és a magas CO2 szint felel mindezért.
            A felmelegedés és szárazság kapcsolatára majd visszatérek még egy posztban, most nézzük meg, hogy az észak-amerikai kontinensen (Kanada + USA) mit tudunk az erdőtüzek előfordulásáról és pusztításáról abból az időkből is, amikor sokkal kevesebb CO2, illetve, - ha lehet hinni annak, hogy állandóan csak melegszünk -  amikor sokkal kisebb volt az átlaghőmérséklet.
              
              Először is nézzünk egy grafikont, hogy 1916 és 2008 között, évente hány millió hektár erdő vált a lángok martalékává:


 Lehet látni, hogy a 30-as, 40-es években több mint 5-ször annyi hektár pusztult el, mint a mostani erdőtüzekben. Ezt valahogy el szokták felejteni a "sosem látott" mértékű erdőtüzekről tudósítók.

Az előző grafikon 2008-ig tartott, nézünk egy frissebbet:


Hát, az utóbbi 10 évben sem lehet látni a növekvő tendenciát.

A hektárok után, nézzünk meg egy grafikont az erdőtüzek előfordulási számáról:




 Rekord meleg évek ide, meg oda, az előfordulási szám is zuhan.

Az USA grafikonok után, jöjjön egy kanadai grafikon is:


Jól látható, hogy amíg a CO2 szint folytonosan növekszik, úgy a tűzesetek száma, mint az ebben tönkrement hektárok száma CSÖKKEN.
 Jó lenne, ha tudósok azzal foglalkoznának, hogy kiderítsék, hogy mi okozza az erdőtüzeket, mert ha ezt is a magas CO2 szint nyakába varrják, akkor rossz úton járnak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019