Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 7


Erdőtüzek


             Rengeteg erdőtűz van mostanában, a legutóbbi a kanadai volt, amelyről a média napi szinten tudósított, nem hagyva ki egyszer sem, hogy az ember okozta globális felmelegedés, az ebből fakadó szárazság és a magas CO2 szint felel mindezért.
            A felmelegedés és szárazság kapcsolatára majd visszatérek még egy posztban, most nézzük meg, hogy az észak-amerikai kontinensen (Kanada + USA) mit tudunk az erdőtüzek előfordulásáról és pusztításáról abból az időkből is, amikor sokkal kevesebb CO2, illetve, - ha lehet hinni annak, hogy állandóan csak melegszünk -  amikor sokkal kisebb volt az átlaghőmérséklet.
              
              Először is nézzünk egy grafikont, hogy 1916 és 2008 között, évente hány millió hektár erdő vált a lángok martalékává:


 Lehet látni, hogy a 30-as, 40-es években több mint 5-ször annyi hektár pusztult el, mint a mostani erdőtüzekben. Ezt valahogy el szokták felejteni a "sosem látott" mértékű erdőtüzekről tudósítók.

Az előző grafikon 2008-ig tartott, nézünk egy frissebbet:


Hát, az utóbbi 10 évben sem lehet látni a növekvő tendenciát.

A hektárok után, nézzünk meg egy grafikont az erdőtüzek előfordulási számáról:
 Rekord meleg évek ide, meg oda, az előfordulási szám is zuhan.

Az USA grafikonok után, jöjjön egy kanadai grafikon is:


Jól látható, hogy amíg a CO2 szint folytonosan növekszik, úgy a tűzesetek száma, mint az ebben tönkrement hektárok száma CSÖKKEN.
 Jó lenne, ha tudósok azzal foglalkoznának, hogy kiderítsék, hogy mi okozza az erdőtüzeket, mert ha ezt is a magas CO2 szint nyakába varrják, akkor rossz úton járnak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések