Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség -10

 

Példa-nélküli, alacsony jégkiterjedés?


 Példa-nélküli, alacsony jégkiterjedés. Ezt halljuk non-stop. Tény, hogy a műholdas mérések óta (1979) az északi jégkiterjedés egyre csökkenő trendet mutat. De valóban példa-nélküli az, ami történik,  és egyértelműen a CO2 a hibás, vagy lehet ennek természetes oka is? 

Valójában a műholdas mérések már a 70-es évek elején elkezdődtek, de csak 1979-ig megy vissza a legtöbb adatbázis. Vajon miért?  Lehet, hogy a 70-es évek elején a jégviszonyok a maihoz hasonlóak voltak, amit követett egy erőteljes változás és az évtized végére egy nagyon magas jégállás, ami azóta is csökken?
 Az IPCC jelentésében a következő grafikont lehet látni:

Ebből az derül ki, hogy pl. 1974 és 1979 között majdnem  2 millió km2 anomália különbség van!
Lehetséges lenne? Keressünk ezt igazolandó más forrásokat!

Először is nézzük meg ezt az 1971-ből való National Geographic térképet az északi jeges tengerről:

forrás: https://www.maps.com/arctic-ocean-map-1971.html
 És hasonlítsuk össze a legutóbbi legkisebb jégállással, 2015 szeptemberéből:


Mivel szemre elég nehéz a pontos összemérés, egymásra helyeztem a két térképet (georeferenciálással) és feltettem a legutóbbi 3 év jégminimumait is: piros - 2013, kék - 2014, narancssárga - 2015. Így már könnyebb az összehasonlítás:


Hát, erről azt lehet leolvasni, hogy nincs jelentős különbség 1971 és a 2010-es évek közepe között,  a jégviszonyokat illetően.

A napokban megjelent, hogy példa-nélküli a már május folyamán, a partok mentén eltűnő jég.
Hasonlítsuk össze egy 1975-ös májusi térképet, a 2015-ös májusival:
forrás: https://sunriseswansong.wordpress.com/2016/05/29/arctic-sea-ice-remaining-calm/
Szóval, szerintem találtunk elég bizonyítékot, hogy  a mostani állapotokban egyelőre semmi rendkívüli nincs. Olvad jég és változnak a körülmények, de mindez a természetes változás határain belül mozog, és személyes meggyőződésem, hogy lesz több jég is az északi féltekén.

Megjegyzések

 1. Logikusnak tűnik. Metánnal mi a helyzet? Mert azzal is riogatnak rendesen...hogy háromszorosa a légköri mennyiség az ipari forradalom előttinek és hogy hússzoros a potenciálja. Mondjuk azt nem tudom, hogy egy átlag 7 évet az atmoszférában töltő, tehát geológiai értelemben erősen instabilnak számító gázt hogy mérnek akár 500 évre visszamenőleg. De Jason Boxx a hírhedt We are fucked tweetjével pl erre célzott, hogy ha az kiszabadul, nekünk reszeltek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A metánról is fogok írni, addig is röviden:
   - amit tudunk róla, az az, hogy szép lassan növekszik, de semmikép nem gyorsuló ütemben és mivel valóban van egy természetes eredetű melegedés, ezért is növekszik a koncentrációja. De egyelőre nem veszélyes mértékben.
   A veszélyt a permafrosztban levő fagyott metán, illetve a tengerek alján levő metánhidrát jelentené, de ahhoz, hogy ez kiszabaduljon sokkal nagyobb hőmérséklet emelkedésre lenne szükség. A tengerek hőmérséklete, pedig nagyon lassan emelkedik, az északi tengerek mélye, pedig egyenesen hűl. De ha annyira fel is melegedne, akkor ezzel járna a vízszint emelkedés, ami magával vonná a nyomásnövekedést és ezzel a metánhidrát stabilabbá válna.
   Tény, hogy a modellekben előrejelzett metánszivárgások és metánkoncentráció, jelenleg nem éri el a a mostanra jelzett szintet.
   Ugyanakkor vannak tanulmányok arról is, hogy ha még ki is szabadulna, akkor sem jelentene veszélyt, mert egyszerűen félreszámítják, magyarázzák a hatását.
   Tanulmányozom még én is a kérdéskört és jelentkezek majd, egy összefoglaló, részletesebb poszttal is.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések