A DMI évi Grönlandi jelentése


     Megjelent a Dán meteorológiai intézet évi Grönlandi jelentése ( http://polarportal.dk/fileadmin/user_upload/polarportal-saesonrapport-2018-EN.pdf ) érdekes adatokkal. Ezekből fogok idézni a továbbiakban, főleg mert olyan adatokat tartalmaz (egyesekről már beszámoltam én is korábban), amelyek nem illenek bele az egyre fokozódó hisztériába ( "Kétségbeejtő, ami Grönlandon zajlik" - https://24.hu/tudomany/2018/12/06/gronland-jeg-olvadas-tengerszint-emelkedes/ ).

     A jelentés azzal kezdődik, hogy az idei szokatlan időjárási mintát mutatja be, ami azonban nem előzmény nélküli, már 1230-ban a “Király tükre” című norvég könyvben is találunk leírást róla, majd később, 1770-ben is a dán misszionárius Hans Egede is megfigyelte és leírta , hogy, amikor Skandináviában és Európában  száraz és meleg időjárás uralkodik, akkor Grönlandon szokatlanul hideg  és csapadékos nyár alakul ki.
    Az idei év is ilyen volt, rekord alacsony felszíni olvadással és rekord magas hóeséssel, ami azt eredményezte, hogy az SMB (Surface Mass Balance – Felszíni  jégtömeg-mérleg) a tavalyi évhez hasonlóan a sokéves (1981-2010) átlagnak számító 368 Gt fölött zárt, pontosan 517 Gt-val. Ez csak kevéssel maradt el a tavalyi 544 Gt-tól, de így is szokatlanul magasnak számít, főleg ha a 2012-es 38 Gt értékhez hasonlítjuk.
   Az olvadási szezon a definíció szerint akkor kezdődik, amikor  3 nap egymásután észlelhető olvadás a grönlandi jégfelület több mint 5%-án.  Az idén ez május 31.-én következett be, 5 nappal az átlagos érték után.
    A grönlandi jég teljes mérlegéhez hozzá kell számolni a gleccserek által az óceánba kerülő és elolvadó jégmennyiséget is.   Ennek kezdetét attól az időponttól számolják, amikor szintén 3 egymást követő napon haladja meg a jégveszteség az 1 Gt-t (1 km3 jégnek felel meg). Az idén ez június 25.-én következett be, 13 nappal később a megszokottnál.
    Grönland 47 nagyobb gleccserét több műhold is (Sentinel-2, Landsat, Aster) ellenőrzi  1999 óta. A megfigyelt eredmények azt mutatják, hogy az utóbbi 6 évben (!!!) , 2012 óta jelentősen lelassult a jégveszteség (a gleccser területében, kiterjedésében mérve). A 2017-2018-as szezonban példa-nélkülinek számító,  4,1 km2-es növekedést figyelhettünk meg!


     A fenti ábrán látható, hogy míg 1999 –től 2012-ig (14 év alatt) a gleccserek elvesztettek területükből 1900 km2-t, addig az utóbbi 6 évben  ez 200 km2-re mérséklődött, sőt idén először nettó növekedés is történt.
    Gleccserekre lebontva, a legnagyobb veszteséget a Humboldt (-13,3 km2) és a Kangerdlugssuaq (-8,1 km2, míg a másik végén, a legnagyobb növekedéseket a Peterman (+19,1 km2 az idén, és +11,5 km2 a tavaly) és a Helheim (+10,6 km2) )  könyvelte el. 
A 6 legnagyobb gleccser  (Jakobshavn, Kangerdlugssuaq, Helheim, Petermann, Zachariae és a  79°-Glacier), közül 4 növekedett és 2 visszahúzódott,  összességében + 3,7 km2 –rel  zárva az idei szezont.

Összefoglalva a grönlandi adatokat:

  • rekord alacsony felszíni olvadás és rekord magas hóesés, és ennek köszönhetően:
  • második éve van szokatlan, az átlagot messze meghaladó felszíni jégtömeg-mérleg: 544 Gt + 517 Gt  (sokéves átlag : 368 Gt)
  • az olvadási szezon későn kezdődött,  úgy a felszíni olvadás (5 nap késés), mint a gleccser-végek tengeri olvadása esetében (13 nap késés)
  • Grönland gleccsereinek terület vesztessége jelentősen lassult az utóbbi 6 évben, az idén először pozitív mérleggel.
     Látható tehát, hogy  jelentős pozitív adatok jellemzik a grönlandi olvadást az utóbbi években, olyan pozitív adatok, amelyekről semmit sem hallunk, sőt, csak a hisztéria fokozódik, ahogyan látható a bejegyzés elején linkelt cikkben is.

Megjegyzések

  1. Mit takar ez a jégtömeg-mérleg kifejezés? Elsőre azt gondolnám, hogy a jégtömeg éves változása, de ebben az esetben nem lehetne mindig, még 2012-ben is pozitív értéke.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jégtömeg felszíni változását jelenti, negatív fele a felszíni olvadás, pozitív fele a havazásból képződő jégtömeg. Ez a mérleg még 2012-ben is pozitív volt. Grönland viszont sok jeget veszít a tengerbe nyúló gleccserekkel. Ez csak becsülni tudják (főleg mióta a GRACE műhold meghibásodott), évente kb. 500 gt.-t jelent. Egy átlagos évben, amikor az SMB 300 gt körül van, akkor jelentkezik a 200 gt veszteség, most, hogy az utóbbi 2 évben ez 500 gt fölött volt, így becsülik pozitívra az össz-mérleget.
      Tehát a teljes jégtömeg-mérleg (TMB) az a felszíni jég-tömeg-mérleg (SMB) - a gleccserek jégvesztesége (calving).
      S ahogy a posztból is látszik, az utóbbi 6 évben a gleccserek sem olvadnak annyira, illetve az utóbbi 2 évben a felszíni mérleg is magasan átlag fölötti volt.

      Törlés
    2. Köszönöm a kimerítő választ.

      Törlés
    3. Szia ajánlok figyelmedbe egy irást :

      http://nuclearmorphology.hu/kozmologia/a-felreertett-globalis-felmelegedes/

      Törlés
  2. Sok érdekes felvetés van benne, de jó lenne tudni, hogy valóban jól megalapozottak-e. Például a vulkánok CO2 kibocsájtását illetően, valóban sokkal többet bocsájtanak-e ki, mint az ember.

    Azzal a résszel nem igazán tudok egyetérteni, hogy a légkörben egy teljesen zárt rétegnek kellene lenni az üvegházhatáshoz. Nem kell tökéletesen zártnak lennie, csak akkor kisebb hatásfokú. A cikk hasonlatát használva, az ajtót kinyitva is melegebb van az üvegházban, mint kint, és minél jobban bezárjuk, annál melegebb lesz benne a külső hőmérséklethez képest.

    Amikor a levegő összetételéről ír, megválaszolatlanul hagyja a kérdést, hogy ha nitrogén és az oxigén egy közös vegyület formájában van jelen a levegőben, akkor mi hogyan is hasznosítjuk az oxigént.

    Aztán keveri a moláris tömeget a sűrűséggel. A sűrűség határozza meg, hogy mely anyag hogyan viselkedik egy másik anyagban. Például a benzin, az olajok, paraffinok is úsznak a vízen, pedig nagyobb a moltömegük.

    Szóval számomra elég sok a kérdőjel annak ellenére, hogy egyébként elég logikusan van felépítve.

    VálaszTörlés
  3. Eeeees, a mia klimarettego cikk az indexrol..
    https://index.hu/techtud/2019/01/22/a_gronlandi_jeg_olvadasa_mar_megallithatatlan/
    Ahogy latom, gyorsan publikalni kellett, termeszetesen a 2 evvel ezelotti adatokkal, mielott mar nem lehet penzt kapni a szponzoroktol!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019