Mennyire volt meleg októberben?

A médiában, s különösen a vészmadár blogokban felkapott téma a sosem látott őszi meleg. Megvizsgáltam a rendelkezésre álló adatok alapján valóban így van-e, milyen volt az elmúlt 118 év októbere a fővárosban és egy vidéki városban (Pécs).
Adatforrások:  1901-2010:  https://www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_adatsorok/ 
                         2011-2018: https://www.wunderground.com/history/

A rendelkezésemre álló napi maximumokat átlagoltam minden év októberére és ezeket ábrázoltam grafikonon.
Budapest (pirossal az OMSZ adatai, kékkel a wunderground adatai az utóbbi 8 évre, katt. a nagyításért):
 

  Pécs:


      Megállapítható, hogy mindkét városban az idei október kiemelkedik, és átlagon felülinek bizonyul, de nem lehet elmondani, hogy annyira precedens nélküli, hogy ez már a pár éven belül bekövetkezendő hőhalál biztos jele lenne. Mindkét esetben a 7. legmelegebb októberről van szó (napi maximum hőmérsékleteket tekintve) és az valóban ijesztő lenne, ha az előző 6 magas érték a közelmúltban lenne, de nem, szépen eloszlik a 118 év alatt, 1907-től kezdve 10-20 évente van egy ilyen vagy ennél melegebb október.
         A lineáris trend alapján pedig kijelenthető, hogy 118 év alatti emelkedés az 1 C-fokot sem éri el, és semmilyen gyorsulási tendencia sem látszik az adatokból, az elmúlt években voltak az átlagnál jóval hidegebb októberek is. 
   De már megszokhattuk, hogy a médiában nem az adatok tényszerű elemzése, hanem a szenzációhajhászás és az ijesztgetés folyik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019