Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Elmaradt rekordok

- Az ibériai félszigetre beharangozott 50 C-fok nem jött össze. 
- Nem dőlt meg az európai rekord 48 C-fok sem.
- Nem dőlt meg se a portugál, se a spanyol országos rekord, mindkét országban voltak helyek, ahol 46 C-fok fölé emelkedett a hőmérséklet a hétvége legforróbb napján, de a 47 C-fok fölötti rekord értékek nem voltak veszélyben.
 - Helyi rekordok dőltek meg, de ez (helyi rekord-döntés) olyan esemény, amelyet tucatjával találunk minden évben.
- A hőhullám múlóban, Portugália fővárosában holnapra 26 C-fokos maximumot várnak - kellemes nyári nap. 

Összefoglalva: kialakult egy extrém hőhullám, de a beharangozott (és a vészmadarak által nyálcsorgatva várt) rekordok elmaradtak. 

Megjegyzések

 1. Tudod, Szilárd, “majd jövőre, de akkor már tuti” :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most olvastam, hogy a spanyol rekordot tartó állomás ( -tavaly mérték) olyan állapotban van, hogy csoda, hogy nem dőlt meg az idei rekord, a hőmérőt tároló fadoboz egyik oldala hiányzik, a Nap szabadon besüt a hőmérőre.
   Ugye a múltkor a skót rekordról derült ki, hogy egy fagyis autó okozta.
   Vajon hány rekordot okozott még az "emberi tevékenység"?

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések