Helyzetjelentés

        Előző 2-3 bejegyzésemben több figyelmet fordítottam az időjárás-előrejelző modellek felé, ha márciusra az előrejelzés tökéletesnek bizonyult, áprilisra sajnos teljesen mellé lőttek, az átlagosnál hűvösebb idő nem valósult meg térségünkben. A következtetés az, hogy SEMMILYEN előrejelzésben nem lehet bízni, se a klimatológusoknak, se a meteorológusoknak nincs elég információjuk és tökéletesen működő modelljük. Az áprilisi kudarcuk ellenére azt azért fenntartom, hogy a meteorológusok egy fokkal jobban állnak...
    Maradok hát, a  helyzet ismertetésével, az általam fontosnak tartott paraméterek jelenlegi értékének közlésével és nem mások, hanem a saját óvatos becsléseimmel a jövőt illetően.

Hőmérséklet  


   A fenti grafikonon az idei hőmérsékleti anomália látható az 1981-2010-es bázishoz viszonyítva. Ezen az látható, hogy ez viszonylag stabil, egy 0,8 fokos sávban mozog és semmilyen véglegesnek tűnő kiugrás nem látszik rajta. Az utolsó napok emelkedése sem jelent semmi különöset, február közepén volt egy hasonló emelkedés, majd majdnem nullára való visszaesés április közepe előtt.  A Föld önszabályzó mechanizmusa működik rövid távon is, és fog működni hosszú távon is...

   Térképen így néz ki az április: 


    Jól látszik a térségünkben kialakult meleg anomália, ami  kellemes, kora-nyárias időben nyilvánult meg, az észak-amerikaiak nem voltak ilyen szerencsések, náluk a tél még mindig keményen kitart.
  
Az UAH  műholdas mérés szerint is a hőmérséklet lassan, de tovább csökken a legutóbbi El-Nino óta:


Hó, jég

Globálisan elég kemény télen vagyunk túl. Illetve nem vagyunk még egyáltalán túl, ha az alábbi átlagon felüli adatokat tekintjük:
    
1. északi féltek hókiterjedése:
 
Ezen az átlag körüli +- 1%-os normális szórás látszik kékkel, illetve az idei értékek pirossal. Látható, hogy az idei hókiterjedés az átlag fölött van, a +1%-os szóráson is túl.

2. északi féltek hómennyisége:


Ezen az látszik, hogy nemcsak több területet föd hó, hanem a hóvastagság is jóval nagyobb, az északi féltekének hómennyisége jelenleg a duplája az ilyenkor megszokottnak! , a jelenlegi érték 3400 km3 körül van, a megszokott 1700  km3 helyett.  Ha ezt lebontjuk az észak-amerikai és eurázsiai kontinensekre, akkor ezt kapjuk:

3. észak-amerikai hómennyiség:


4. eurázsiai hómennyiség:


Ehhez sok kommentár nem szükséges: úgy az észak-amerikai kontinensen, mint Eurázsiában RENGETEG, lehetne írni, hogy sosem látott mennyiségű hó van még.
   Az északi jég hasonló paramétereit (kiterjedés, térfogat) vizsgálva  a következő jelenthetők ki:
  a kiterjedés rekord alacsonyan, az utóbbi 2 év értékei körül mozog:
 A vészmadarak alig várták, hogy világgá kürtölhessék, hogy a kiterjedés márciusi maximuma megint rekordot döntött, "sajnos" ez elmaradt, a jégkiterjedés maximuma a tavalyi érték fölé emelkedett. Az alacsony jégkiterjedés nem mindig olvadást jelent, sőt, ilyenkor tavasszal, amikor még nincsenek fagypont fölötti hőmérsékletek, az oka mindig a SZÉL, ami kisebb területűre, de vastagabbra alakítja a jeget. Szépen látszik ez a jégtérfogat térképen:
  A jégtérfogat az utóbbi 2 évet magasan, de a 2015-ös értéket is meghaladja egy kevéssel.
A vészmadarak persze rögtön jégmentes nyarat jósolnak, én az utóbbi adatot látva kitartok amellett, hogy az idén sem lesz rekord kevés jég.

  Összefoglalva, az adatok továbbra sem jelzik azt, hogy valami olyasmi készülődne, ami pár éven belül az emberiség kihalásához vezetne...

  A végére egy szép áprilisi műhold-felvétel az északi féltekről, minden kommentár nélkül (érdemes kinagyítani):
 

Megjegyzések

  1. A riogatás ennek ellenére a korábbi években megszokott módon beindult a bulvársajtóban és a tematikus csatornákon.
    Köszönet a jól összeszedett,hiteles adatokért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, riogatni tudnak, hitelesen, átfogóan és tényszerűen tudósítani kevésbé...

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019