Növekszik-e az extremitás?

   Mindenhol azt halljuk, hogy az ember okozta klímaváltozás hatásaként, egyre extrémebb az időjárás, egyre több halálos áldozattal és nagyobb anyagi károkkal kell számolni, és ez évről évre egyre rosszabb lesz.
   Adatokkal több alkalommal is cáfoltam ezt, nézzük a legfrissebbeket, az  "extrémül extrém"  2017 után:
  •  2017-ben a vezető szerepet a trópusi ciklonok, hurrikánok játszották, ezért nézzük, hogyan alakult az ACE ( Accumulated Cyclone Energy), ami a globális trópusi viharok (beleértve a hurrikánokat is) összenergiáját mutatja:
 
forrás: Dr Ryan N. Maue

A fenti grafikon szépen látszik az El-Nino okozta 2016-2017-es kiugrás, de az is, hogy az előző 2 évtized (90-es évek, 2000-es évek) kiugrásait nem értük el. Ami a lényeg: Hol van a növekvő trend, az egyre extrémebb és extrémebb viharokról? - Sehol! 
  Ha a viharok előfordulási számáról készült grafikont vizsgáljuk (alsó görbe a nagyobb hurrikánokat ábrázolja, a felső az összest), akkor ugyanaz a kérdés vetődik fel: hol van a növekvő trend? 
  • Egy 2017-es tanulmány (Journal of Hydrology by G.A. Hodgkins of the U.S. Geological Survey)  szerint az utóbbi 80 évben semmilyen növekedés nem tapasztalható az európai és észak-amerikai nagy árvizek számát illetően.
 
  • A nemzetközi időjárási katasztrófa adatbázis (The International Weather Disaster database - http://www.emdat.be/) értékei alapján 2017, a november végi 250-es értékével messze elmarad az évi 325-öt jelentő átlagos értéktől. Itt hiányoznak a decemberi adatok, de nem hiszem, hogy az év utolsó egy hónapjában az addigi 11 hónap katasztrófáinak a fele megtörtént volna (125), szóval biztosan kijelenthető, hogy a 2017-es év az időjárási katasztrófák számát tekintve még az átlagot sem érte el.
 
  • Az időjárási katasztrófák globális GDP-arányos veszteségei láthatóak a következő grafikonon:

    forrás: https://theclimatefix.wordpress.com/2018/01/04/weather-disasters-as-proportion-of-global-gdp-1990-2017/

    Ezen megfigyelhető a tavalyi nagy hurrikánok okozta vesztességek miatti 2017 -es kiugrás, de a sokéves trend itt is egyértelmű.

         Látható tehát, hogy azt sem sikerül adatokkal alátámasztani, hogy az extrém események száma/erőssége/ intenzitása bármilyen növekedést mutatna, hol vagyunk tehát attól, hogy ez a növekedés egyenesen az emberiség bűne lenne?
     Nem mentem ezzel fel az emberiséget a bolygót pusztító életmódja miatt, de azt világosan kell látnunk, hogy mi az, amiben nem vagyunk hibásak és mégis nagy erőkkel a nyakunkba akarják varrni...

Megjegyzések

  1. Ráadásul az utolsó grafikon az anyagi károkat mutatja, amiben benne van például az is, hogy a katasztrófa mennyire civilizált helyen csap le, tehát ez szerintem nem igazán jó mutató. Már legalábbis a klíma témakörben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez valóban így van, klíma szempontból ez az utolsó grafikon nem annyira releváns, azt viszont jól mutatja pl. hogy milyen években ért amerikai partot hurrikán (2005, 2017)

      Törlés
  2. Nem is értem miért nem használjuk a Meteorológiai szolgálat honlapját egy gyors ki Fact-check-re

    http://www.met.hu/eghajlat/fold_eghajlata/WMO_allasfoglalas/

    Vagy a WMO honlapot, ahol 1993-ig visszamenőleg ott vannak az éves jelentésekben az adatok.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019