IRMA ( +1 frissítés)

    Az IRMA hurrikán ki van kiáltva a legnagyobb/legerősebb/sosem-látott Atlanti hurrikánnak, amit természetesen az AGW (ember okozta felmelegedés) okoz.



    Kétségtelenül  IRMA egy hatalmas, erős hurrikán, ami rengeteg anyagi kárt, és emberéletek elvesztését képes okozni, de valóban precedens-nélküli, és tényleg a megnövekedett CO2 szint okozná?

    Egy vihar intenzitásának egyik legfontosabb paramétere a légnyomás (minél kisebb annál nagyobb viharról van szó) és ez az a paraméter amit a legkönnyebb mérni (a szélerősséggel szemben). IRMA legkisebb légnyomása eddig 920 hPa körül mozog, jelen pillanatban (szeptember 7) 921mb ( 1hPa=1 mb):


Nézzük ezzel az értékkel (921) a precedens-nélküli IRMA befér-e a top10 Atlanti hurrikán közé:


A vészmadarak memóriája ismét rövidnek bizonyult, IRMA nincs benne a top10-ben légnyomás szempontjából.

Egy másik paraméter a szélerősség, IRMA-nál 180 mph  értéket mértek.
Ez alapján IRMA bekerül a top10-be a 6. helyen végezve:

A szélerősséget nagyon nehéz mérni, és főleg nem igazán van értelme hasonlítani a repülővel mért értékeket a föld felszínén mért értékekkel (a régi pusztító hurrikánoknál csak ez áll rendelkezésre). 
 Pl. a tavalyi 5-ös erősségű (157 mph fölötti szél) Matthew hurrikán, Haiti és Kuba között pont átment egy NOAA felszíni bója fölött, ami a következő értékeket rögzítette:


Jól látható a hurikán "szemének" az áthaladása a légnyomás zuhanásánál (zöld görbe), illetve a szél/szél-lökések (kék/piros) rögzített értékei. A maximum felszíni szélerősség 80 knot = 92 mph volt!  Tehát az áthaladás pillanatában 5-ösnek kikiáltott hurrikán (a repülővel különböző magasságokban mért szélerősségek alapján)  a felszínen nem érte el a 2 -es erősségű értéket (96-110 mph) sem! 
 Az alábbi fotó hitelességét nem tudtam ellenőrizni, de azt állítják, hogy az IRMA áthaladása után készült Tortola szigetén:
 A napárnyékolók állapota nem  egy 5-ös hurrikán  áthaladására utal.
Biztos, hogy lesznek nagyobb pusztítások is, és sajnos emberi áldozatok is, tehát nem az IRMA hurrikán erősségét igyekszek elbagatellizálni, csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem mindegy, hogy hol mérik a szélerősséget, ami alapján besorolják a hurrikánt, és főleg nem összehasonlítható ez alapján a hurrikán értéke a régiekével.

 Ha pedig arra lennénk kíváncsiak, hogy növekszik-e a Floridát pusztító hurrikánok száma, akkor Tonny Heller (https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2017/09/FloridaHurricaneCount_shadow.png) grafikonja segítségünkre lehet:

A trendvonal (piros-szaggatott) azt mutatja, hogy az 1800-as évekbeli évi 2 hurrikánból mára már csak 1 jut, vagyis a globális melegedés dacára egyre kevesebb hurrikán éri el Florida partjait.

 A trópusi viharok (ciklonok+hurrikánok) évi össz-energiáját (ACE - accumulated cyclone energy) több intézmény is kiszámolja. 
A NOAA adatai alapján (http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/E11.html) az Atlanti ACE 1851-2016 között a következőképpen néz ki:

 

 A globális felmelegedés hatására egyre pusztítóbb, egyre nagyobb energiájú viharok kellene keletkezzenek. Az Atlanti térségben a fenti ábra alapján, nincs így, semmilyen növekedési trend sem számolható ki az adatokból.
Hová tűnik a felmelegedés energiája? A többi térség viharait erősítené? Íme a globális ACE 1970-2016 májusa között, kommentár nélkül:
 Összegezve:

   - IRMA leg-jei nem állják meg a helyüket, egy veszélyes hatalmas hurrikánról van szó, ami azonban nem emelkedik ki a megszokott pusztító hurrikánok közül.
  - semmi bizonyíték nincs arra, hogy IRMÁ-nak bármi köze lenne az emelkedett CO2 szinthez.
 - Sem az atlanti, sem a globális viharok összenergiája nem mutat emelkedést, sőt a 2010-es években jelentős csökkenés észlelhető (idáig).

1. Frissítés - 2017.09.10 22:00

IRMA, nemsokkal a floridai partra-érés után 3-as fokozatúra (Saffir-Simpson skála) gyengült.
Itt van a hivatalos NOAA jelentés:

http://www.nhc.noaa.gov/text/refresh/MIATCPAT1+shtml/101757.shtml

"Irma is a category 3 hurricane on the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale. While weakening is forecast, Irma is expected to remain a powerful hurricane while it moves near or along the west coast of Florida."

A Floridát elérő hurrikánok közül, a partra-érés pillanatában légnyomás szempontjából a 7. helyen végzet (929 mb), szélsebesség szempontjából pedig a 14. (115 kt):
https://twitter.com/philklotzbach/status/906881395057844225


Megjegyzések

  1. Gratulálok Szilárd. Köszönöm! Örülök hogy mégis maradt ideje, erre a hiánypótló,valódi információkat tartalmazó munkára. Vesszen tibor bá :))))))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019