Napi érdekesség - 53 - A klímváltozás és a gabonatermelés - kiegészítve-2

     Számtalan tanulmány született arról, hogy a nagy globális felmelegedés miatt a gabonatermelés drasztikusan fog csökkenni szerte a világban és éhínség vár az emberekre. 

      Kerestem egy pár grafikont ezzel kapcsolatban, nézzük hol tartunk jelenleg:

- ahogy az alábbi grafikon mutatja egyelőre se a világon, se az USA-ban nem csökken a termelés:




A fenti grafikon 2013-as, de nézzünk egy frissebbet Amerikából:

 
      Nemcsak a grafikon, hanem az alatta levő számok is beszédesek: hiszen nemcsak a gabona, hanem más (szójabab, gyapot,...) is növekszik.
      Ebből az látszik, hogy egyelőre nem hat a klímaváltozás a termelékenységre, vagy azt, hogy esetleg pozitívan hat. Azért "esetleg", mert nem lehet tudni, hogy ebben mekkora szerepe van a klímaváltozásnak más tényezőkkel szemben (pl. agrártechnológiák ala Monsanto, de az teljesen más téma)

       Ami érdekes, hogy az IPCC által összesített klímamodellek (CMIP5) is nagyfokú melegedést, és ezek alapján mások nagy terméskiesést jeleztek előre az USA gabona-övére (Corn Belt). Az alábbi grafikonon látható a 42 klímamodell átlaga  (pirossal) összehasonlítva a  hivatalos, NOAA által mért értékekkel a gabona-övre vonatkozóan:


Ami a fentiekből levonható, az az, hogy a klímamodellek sem, és a termelés-előrejelzések sem állják meg a helyüket. De a hisztériakeltés az fokozott ütemben folytatódik tovább, pont ezeknek a hibás  előrejelzéseknek a mentén.
   Azzal tisztában vagyok, hogy az irány az nem jó, a Föld kizsigerelése, a termőtalaj tönkretétele  fokozott ütemben zajlik és a növekedés lefog állni egy adott ponton. Ez a bejegyzés nem erre vonatkozik, hogy minden ok, minden szuper, egyre nagyobb a termés. Hanem csak arról szól, hogy az a méretű klímaváltozás, amivel riogatnak egyelőre nem történik, vagy ha történik is, nincs meg az hatása sem (terméskiesés), amivel szintén riogatnak.


Kiegészítés:

Ezt hangoztatják:

"The Crops Won’t Survive The Summer Heat"

Erre, milyenek a nyarak, és a trend a legmelegebb hónapokban:


Kiegészítés_2:

"The Crops Won’t Survive The “Lack” of Rain"


Megjegyzések

  1. Azért ha jól értem a grafikonokat, az említett termelékenységre vonatkozóan semmit sem lehet levonni ezekől, pusztán az össz gabona terméseket. Az meg valahol természetes, hogy népességnövekedés mellett nő a gabonatermesztés. Ettől még simán beüthetne valamikor a krach, akár klímaváltozás, akár megálló termelésnövekedés, akár más miatt.
    Persze értem, hogy nem ez a mondanivalód, de összességében sok következtetést ezekből levonni nem lehet, leszámítva persze, hogy a modellek folyamatosan jócskán túlbecsülik a melegedést, na de ezt már kivesézted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a lényeg a jósolt hőmérsékletek és a valóság közötti különbségek, lásd a kiegészítést.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019