Napi érdekesség - 27 - vízfelszín


A vízfelszín hőmérsékletének heti változása


A vízfelszín hőmérsékleti térképek általában a napi abszolút hőmérsékleteket illetve anomáliákat szokták mutatni.  A http://www.tropicaltidbits.com/analysis/ocean/ oldalon találtam egy érdekes térképet, ami az eltelt hét alatti változást mutatja be:


Ez szemléletesebben mutatja be a változást, és jól nyomon követhető, hogy melyik zónákban hűl/melegszik az óceánok felszíne.
Látható pl. az  Indonézia és Dél-Amerika közötti egyenlítői vonalon, az El-Nino/La-Nina helyén, hogy erőteljes lehűlés van folyamatban, nagy léptekkel haladunk a La-Nina felé.

Ha a tegnapi posztban közölt térképpel (az elmúlt 20 nap hőmérsékleti anomália-térképe) összevetjük  a mai térképet, érdekes összefüggéseket tudunk megállapítani:


 

Megfigyelhetjük pl., hogy az Antarktisz, Dél-Amerika alatti részén  melegebb volt a levegő hőmérséklete júniusban mint az átlag, ugyanakkor a vízfelszín hőmérsékleti változását bemutató térképen, ebben a zónában , erőteljes lehűlés történt.  Ebből arra következtetek, hogy abban a zónában a hő az óceánból átkerült az atmoszférába, felmelegítve azt, míg a vízfelszínen ez jelentős hőmérséklet eséssel járt.
Az ellenkező előjelű jelenséget is meg lehet figyelni, maradva az Antarktisznál, a térképen középen, jól látható, hogy míg a légkör hőmérséklete jelentősen hűlt, addig a vízfelszín melegedett.
Hasonló párosokat lehet még felfedezni a fenti térképeken, bekarikáztam egy párat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019