Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

   Rátaláltam egy 2013-as cikkre ( https://globalwarmingsolved.com/2013/11/is-the-arctic-melting/ ) amelyben több régi sarki expedíció útvonalát tárgyalva megállapították, hogy 1979-ben ezen utak egyikét sem lehetett volna megtenni.   A cikkben a következő utakról tesznek említést: Region Route Date of voyage Description Canadian Arctic Northwest Passage 1819-1820 William Parry’s voyage to Melville Island Canadian Arctic Northwest Passage 1845-46 John Franklin’s last voyage Canadian Arctic Northwest Passage 1903-1906 Roald Amundsen’s Northwest Passage expedition Canadian Arctic Northwest Passage 1940-1942; 1944 St. Roch’s Northwest Passage expeditions Russian Arctic Northeast Passage 1878-1879 S/S Vega’s Eurasian circumnavigation Russian Arctic Northeast Passage 1933-1934 SS Chelyuskin’s voyage Russian Arctic Northeast Passage 1893-1896 Nansen’s Fram expedition     Ez már önmagában bizonyítja a sarki jég változékonyságát, azt, hogy

Napi érdekesség - 27 - vízfelszín


A vízfelszín hőmérsékletének heti változása


A vízfelszín hőmérsékleti térképek általában a napi abszolút hőmérsékleteket illetve anomáliákat szokták mutatni.  A http://www.tropicaltidbits.com/analysis/ocean/ oldalon találtam egy érdekes térképet, ami az eltelt hét alatti változást mutatja be:


Ez szemléletesebben mutatja be a változást, és jól nyomon követhető, hogy melyik zónákban hűl/melegszik az óceánok felszíne.
Látható pl. az  Indonézia és Dél-Amerika közötti egyenlítői vonalon, az El-Nino/La-Nina helyén, hogy erőteljes lehűlés van folyamatban, nagy léptekkel haladunk a La-Nina felé.

Ha a tegnapi posztban közölt térképpel (az elmúlt 20 nap hőmérsékleti anomália-térképe) összevetjük  a mai térképet, érdekes összefüggéseket tudunk megállapítani:


 

Megfigyelhetjük pl., hogy az Antarktisz, Dél-Amerika alatti részén  melegebb volt a levegő hőmérséklete júniusban mint az átlag, ugyanakkor a vízfelszín hőmérsékleti változását bemutató térképen, ebben a zónában , erőteljes lehűlés történt.  Ebből arra következtetek, hogy abban a zónában a hő az óceánból átkerült az atmoszférába, felmelegítve azt, míg a vízfelszínen ez jelentős hőmérséklet eséssel járt.
Az ellenkező előjelű jelenséget is meg lehet figyelni, maradva az Antarktisznál, a térképen középen, jól látható, hogy míg a légkör hőmérséklete jelentősen hűlt, addig a vízfelszín melegedett.
Hasonló párosokat lehet még felfedezni a fenti térképeken, bekarikáztam egy párat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések