Napi érdekesség - 15


 A sarki zóna hőmérséklete


A DMI honlapján naponta lehet követni a sarki zóna (80N-től felfele) hőmérsékletét:
http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Így néz ez ki az idei évet illetően:


Az év első 3 hónapjának nagy hőmérsékletei után a grafikon szépen simul az átlaghoz.
Érdemes felidéznem egy januári hozzászólásomat Tibor bá blogján , amikor egy "okos" hozzászólónak válaszoltam (http://www.antalffy-tibor.hu/?p=18262#comment-164061)

Íme a kedves önjelölt klímatudós társam bejegyzése:
“A mostani + 40C levegő nem javít a helyzeten.
Mi lesz, ha nyáron lesz egy hétig +40 C -vel melegebb?
Nincs több kérdésem…” 
És itt van  a válaszom egy része:
1.Nincs +40C sehol, még +40F sem, mutass egy ábrát az elmúlt napokról, ahol ennyi volt a különbség. Nem tudsz, mert ez szemenszedett hazugság!
2. Nyáron nem lehet 40 fokkal melegebb, mert ugyanaz a mechanizmus hat: egy feltévedt 30 fokos levegőtömeg felmelegítette 0 fok körülire a sarki zóna nagyon kevés részét, nem az egészet, ahogy próbálod beállítani. Nyáron ez történik állandóan, de nincs egy 70 fokos levegőtömeg, ami a 0 fokos sarki zónát melegítené +30-40 fokra.
 Szóval, vannak, akik nyárra is ugyanazt a hőmérséklet különbséget jósolják, bizonyosságot téve arról, hogy mennyire is nem értenek a klímához.
A DMI honlapján egészen 1958-tól lehet követni ezeket az értékeket, és olyan már többször előfordult, hogy a téli hónapokban sokkal melegebb van a megszokottnál, de az soha, hogy ezek a különbségek nyáron is megjelenjenek:








 Szóval, nyugi, a hőmérsékletek szépen visszaállnak a megszokott szintre, és a sarki jégtakaró olvadása is folytatódik a megszokott ritmusban.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019