Fagyos vészmadár - 1

Egy új sorozatot kezdek ma, "Fagyos vészmadár" címmel, amiben röviden szeretnék beszámolni olyan hírekről szerte a világból, amelyekben a szokatlan hidegről lesz szó. Ezzel szeretném ellensúlyozni a médiából ránk-dőlő rekord melegekről szóló híreket, amelyeket gondosan szűrve  engednek elénk, elhallgatva a pont olyan mértékű, de ellenkező előjelű  eseményeket.
Szóval egyfajta vészmadár leszek, de nem azért, hogy meggyőzzem olvasóimat, hogy  jégkorszak közeleg, hanem azzal a szándékkal, hogy belássuk, hogy a valóság sokkal árnyaltabb, mint ahogy elénk vetítik.

Következzen, akkor a mai hírcsokor:



A júniusból eltelt 20 nap anomáliáját  nyomon követhetjük a WeatherBELL térképén:
 


 A fenti híreket igazolja a térkép is, Dél-Amerika egy részén 5-6 fokkal is hidegebb volt az egész június, mint a megszokott, az antarktiszi hideghullám is jól kivehető és az európai hűvösebb időjárás is szépen kirajzolódik.
A hírekben valószínű, hogy az antarktiszi hőhullámról fognak írni (a Dél-Amerika  alatti zóna hőmérsékletéből kiindulva), illetve az észak-ausztráliai és a szibériai nagy melegről fogunk tudomást szerezni. Ezek mind igazak, de a kép úgy teljes, ha a fenti híreket is hozzátesszük. 

Megjegyzések

  1. A képet nézve nem elítélendő egy ilyen sorozat indítása, mert jól látható, hogy egy átlagosan kb. átlaghőmérséklet körüli időszakban is lehet nagyon sok nagyon meleg terület tapasztalataival dobálózni, amiből viszont az is következik, hogy ugyanennyi nagyon hideg terület is van, amiről persze kevésbé érkeznek hírek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019