Napi érdekesség - 9

 

Tengerszint emelkedési hisztéria


A vészmadarak egyik kedvenc rémisztgetési témája a tengerszint gyorsuló növekedése. A téma megérdemel egy hosszú, összefoglaló posztot is, fogok is jelentkezni vele a jövőben. Addig is röviden egy-két apróság, itt a napi érdekességek keretén belül:

 A National Geographic nemrég ezzel a címlappal jelentkezett:


Számoljunk egy kicsit utána, hogy a jelenlegi adatok függvényében, mikor következhet be ez az állapot. Először is azt, kell meghatározni, hogy ez mekkora emelkedést jelent:


A fenti ábráról kiderül, hogy ez 65,2 m pontosan.
Jó, most nézzük az adatokat, hogyan változik a tengerszint a helyszínen. Azért kell a helyszíni adatokkal dolgozni, amit a helyi mareográf (tide gauge) szolgáltat, mert ennek az adatai a mérvadóak, ebben benne van a térség vertikális kéregmozgása is.

Íme a legközelebbi mareográf adatai 1855 és 2016 között:
 


Látható, hogy azalatt a 160 év alatt a növekedés egyenletes, lineáris, semmilyen gyorsuló tendencia nem látszik.
 Szóval, ebben az ütemben, mikor fogja elérni a víz, a címlapon látható szintet?
65.2 m = 65200 milliméter  / 2.84 mm/év = 22957 év.
Tehát a jelenlegi ütemben van még 23000 évünk! Persze ez a linearitás nem fog 23000 éven keresztül kitartani, lesznek nagyobb kilengések lefele és felfele is egyaránt, sőt, nagy valószínűséggel, akkor egy jégkorszakban leszünk, tehát a víz szintje még a mainál is alacsonyabb lesz, esetleg jég fogja borítani a szobor környékét.
 Nem tudhatjuk, hogy a klímaváltozás mit hoz. Amit tudunk, az az, hogy a jelenlegi körülmények között óriási túlzás ilyen címlappal jelentkezni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019