Napi érdekesség - 6

 

ACE - Accumulated Cyclone Energy


      Az ember okozta globális felmelegedés következtében egyre több és pusztítóbb trópusi ciklon, hurrikán, tájfun, stb. súlyt vissza a bűnösökre, évről-évre több kárt, pusztítást okozva.  Ki merné megkérdőjelezni ezt az állítást? Az emberek 99%-a gondolkodás nélkül rávágná, hogy a fenti állítás igaz.
 Mivel a globális felmelegedést én sem tagadom (csak annak mértékét és az emberi tevékenység súlyát találom az elfogadottnál sokkal kisebbnek), engem is meglepetésként ért a következő ábra, ami a globális viharok összenergiáját mutatja évről évre (activity and destructive potential of tropical cyclones).

forrás: https://www.wunderground.com/hurricane/accumulated_cyclone_energy.asp?basin=gl
 
       A 2010-es évek trópusi viharainak összenergia szintje, pusztítási potenciálja, a 70-es évek szintjén, sőt, az alatt mozog.  
          Mi lehet a magyarázat? Nem létezne a globális felmelegedés? Nem , ezt a kérdést elvethetjük. Inkább arról van szó, hogy nagyon keveset tudunk még a klímáról, a pozitív és negatív visszacsatolásokról, a természet nem úgy működik, ahogy azt a vészmadarak leírják. Éppen ezért, azt tanácsolom az  agresszív "1-2 éven belül megsülünk" önhitt és önjelölt klímatudósoknak, hogy forduljanak magukba és ugyanakkor forduljanak több alázattal (hogy e divatos szóval éljek) a tudomány felé, mert van még mit tanulnunk bőven.
          Mindenesetre a következő grafikon is igazolja ezt, egy biztosító társaság elnökének twitter-üzenetét láthatjuk az időjárással kapcsolatos károk csökkenését illetően:

forrás: https://wattsupwiththat.com/2016/01/06/munich-re-insurance-company-el-nio-and-global-warming-make-natural-disasters-less-expensive/
  A cikkben, amiből a grafikon való, azt is kiemelik, hogy az időjárás okozta károk nagy része, még mindig a téli időjárás viszontagságaiból származik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vészmadarak - 3 - Wadhams professzor

Régi sarki expedíciók - mai jég-térképeken

2019